Chili w oleju do słoików
4 porcje
20 min
Łatwe
2.9 (Ilość ocen: 20)
Wyśmienity dodatek do sałatek na jesień i zimę.
Składniki
8-10 papryczek chili
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek)
Szczypta soli, pieprzu ziołowego, ziół (oregano, tymianku, rozmarynu, estragonu)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
377.5 kcal
Tłuszcz
40.25 g
Węglowodany
5.1 g
Błonnik
1.1 g
Białko
1 g
Sól
0 g
Chili w oleju do słoików
Chili w oleju do słoików
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Papryczki to świetny sposób na dodanie aromatu potrawom. Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. do sałatek.
Opis przygotowania:
- Papryczki umyj i przekrój na połówki, usuń nasiona oraz czubki.
- Papryczki włóż do wyparzonego słoika.
- Czosnek obierz, umyj i posiekaj.
- Olej wymieszaj z czosnkiem, przyprawami oraz ziołami.
- Zalej słoik olejem, szczelnie zakręć i pasteryzuj 15-30 minut.
TIP DIETETYCZNY
- Za ostrość papryczek odpowiada związek zwany kapsaicyną. Nie tylko nadaje on specyficznego posmaku, ale ma także silne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej badań potwierdza skuteczność kapsaicyny w prewencji różnego rodzaju nowotworów.
Komentarze