Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2.9 (Ilość ocen: 20)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyśmienity dodatek do sałatek na jesień i zimę.

Składniki

8-10 papryczek chili
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek)
Szczypta soli, pieprzu ziołowego, ziół (oregano, tymianku, rozmarynu, estragonu)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
377.5 kcal
Tłuszcz
40.25 g
Węglowodany
5.1 g
Błonnik
1.1 g
Białko
1 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Papryczki to świetny sposób na dodanie aromatu potrawom. Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. do sałatek. 

Opis przygotowania:

  1. Papryczki umyj i przekrój na połówki, usuń nasiona oraz czubki.
  2. Papryczki włóż do wyparzonego słoika.
  3. Czosnek obierz, umyj i posiekaj.
  4. Olej wymieszaj z czosnkiem, przyprawami oraz ziołami.
  5. Zalej słoik olejem, szczelnie zakręć i pasteryzuj 15-30 minut.

TIP DIETETYCZNY

  • Za ostrość papryczek odpowiada związek zwany kapsaicyną. Nie tylko nadaje on specyficznego posmaku, ale ma także silne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej badań potwierdza skuteczność kapsaicyny w prewencji różnego rodzaju nowotworów.
Oceń przepis
Średnia ocen: 2.9, Ilość ocen: 20
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Zabieram się do roboty. Marynowane warzywa jeden z moich ulubionych dodatków.
fiziowaaa
Bardzo mi smakują, polecam spróbować