Wyśmienity dodatek do sałatek na jesień i zimę.
Papryczki to świetny sposób na dodanie aromatu potrawom. Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. do sałatek.
Opis przygotowania:
- Papryczki umyj i przekrój na połówki, usuń nasiona oraz czubki.
- Papryczki włóż do wyparzonego słoika.
- Czosnek obierz, umyj i posiekaj.
- Olej wymieszaj z czosnkiem, przyprawami oraz ziołami.
- Zalej słoik olejem, szczelnie zakręć i pasteryzuj 15-30 minut.
TIP DIETETYCZNY
- Za ostrość papryczek odpowiada związek zwany kapsaicyną. Nie tylko nadaje on specyficznego posmaku, ale ma także silne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej badań potwierdza skuteczność kapsaicyny w prewencji różnego rodzaju nowotworów.