Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chili w oleju do słoików

Opis wykonania

Wyśmienity dodatek do sałatek na jesień i zimę.

Papryczki to świetny sposób na dodanie aromatu potrawom. Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. do sałatek. 

Opis przygotowania:

  1. Papryczki umyj i przekrój na połówki, usuń nasiona oraz czubki.
  2. Papryczki włóż do wyparzonego słoika.
  3. Czosnek obierz, umyj i posiekaj.
  4. Olej wymieszaj z czosnkiem, przyprawami oraz ziołami.
  5. Zalej słoik olejem, szczelnie zakręć i pasteryzuj 15-30 minut.

TIP DIETETYCZNY

  • Za ostrość papryczek odpowiada związek zwany kapsaicyną. Nie tylko nadaje on specyficznego posmaku, ale ma także silne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej badań potwierdza skuteczność kapsaicyny w prewencji różnego rodzaju nowotworów.