Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chili w oleju do słoików

Chili w oleju do słoików

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Wyśmienity dodatek do sałatek na jesień i zimę.

Papryczki to świetny sposób na dodanie aromatu potrawom. Zalanie ich olejem lub oliwą sprawi, że będziemy zyskamy także aromatyzowany tłuszcz, świetny np. do sałatek. 



Opis przygotowania:



  1. Papryczki umyj i przekrój na połówki, usuń nasiona oraz czubki.

  2. Papryczki włóż do wyparzonego słoika.

  3. Czosnek obierz, umyj i posiekaj.

  4. Olej wymieszaj z czosnkiem, przyprawami oraz ziołami.

  5. Zalej słoik olejem, szczelnie zakręć i pasteryzuj 15-30 minut.

TIP DIETETYCZNY



  • Za ostrość papryczek odpowiada związek zwany kapsaicyną. Nie tylko nadaje on specyficznego posmaku, ale ma także silne właściwości prozdrowotne. Coraz więcej badań potwierdza skuteczność kapsaicyny w prewencji różnego rodzaju nowotworów.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…