Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chipsy z batatów to przekąska, którą zjesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Pieczone bataty są bardzo aromatyczne, a to za sprawą użytych przypraw. Imbir i papryka przełamują słodycz warzyw i nadają im wyrazistego smaku.

Składniki

2 szt. - batatów
1-2 łyżki - oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki - słodkiej papryki mielonej
0,25 łyżeczki - imbiru
- sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
143.8 kcal
Tłuszcz
5.1 g
Węglowodany
23.3 g
Błonnik
1.9 g
Białko
3.5 g
Sól
3.3 g

Opis wykonania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w cienkie plasterki. Aby ułatwić sobie pracę, skorzystaj z robota kuchennego z przystawką do krojenia warzyw. Następnie chipsy umieść w dużej misce.

Słodkie ziemniaki oprósz solą, pieprzem, papryką i imbirem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Chipsy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20–25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Smaczne i zdrowe. Polecam
Marta
Fajne, zdrowe, lekko słodkie.

Powiązane przepisy