


Chipsy z batatów to przekąska, którą zjesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Pieczone bataty są bardzo aromatyczne, a to za sprawą użytych przypraw. Imbir i papryka przełamują słodycz warzyw i nadają im wyrazistego smaku.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w cienkie plasterki. Aby ułatwić sobie pracę, skorzystaj z robota kuchennego z przystawką do krojenia warzyw. Następnie chipsy umieść w dużej misce.
Słodkie ziemniaki oprósz solą, pieprzem, papryką i imbirem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Chipsy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20–25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).