Pęczotto z pomidorami i pesto
4 porcje
Średnie
Najlepsze! Poza sezonem warzywnym, można do niego użyć pomidorów z puszki - też będzie pyszne.
Składniki
1 szklanka kasza pęczak
750 ml bulion warzywny
5 szt. dojrzałe pomidory
1 szt. mała cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka pesto
1 łyżeczka przecier pomidorowy
2 łyżka oliwa
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Pęczotto z pomidorami i pesto
Pęczotto z pomidorami i pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dosypujemy do nich suchą kaszę, smażymy około minuty. Po tym czasie, do kaszy wrzucamy pokrojone w małą kostkę, obrane pomidory. Całość zalewamy chochlą bulionu, mieszamy i czekamy aż płyn się wchłonie, znowu dolewamy bulion, gotujemy. Wykonujemy te same czynności, do momentu aż kasza się ugotuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie można dodać przecier pomidorowy. Pęczotto nakładamy na talerze i na porcję dodajemy łyżeczkę pesto, lekko mieszamy. Ja całość polałam jeszcze oliwą extra virgin.
Komentarze