Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

15 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Zastanawiasz się, jak wykorzystać sezonowe dynie w kuchni? Oto prosty i pyszny sposób - chlebek dyniowo-bananowy! Ten wilgotny i aromatyczny wypiek to idealne połączenie słodkiego banana i dyni, które sprawiają, że chlebek jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Chleb dyniowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych przepisów na chleb i doskonały sposób, aby wzbogacić swoją dietę o warzywa. Spróbuj naszego przepisu na chlebek dyniowo bananowy - idealny na śniadanie, do kawy lub jako przekąska w ciągu dnia.

Składniki

100 g masło
2 szt. jajko
2 szt. banan
1 opakowanie cukier wanilinowy
160 g mąka
50 g puree dyniowe
1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
2 garść orzechy pekan
1 garść pestki dyni

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
150.4 kcal
Tłuszcz
9.9 g
Węglowodany
12.7 g
Błonnik
3.1 g
Białko
1.1 g
Sól
0 g

Opis wykonania

1.Przygotowujemy wszystkie składniki.

W misie rozgniatamy banany, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia. Następnie wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz puree dyniowe. Miksujemy.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Orzechy siekamy i dorzucamy do powstałej masy. Mieszamy do połączenia i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Wierzch posypujemy pestkami dyni.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, termoobieg przez ok. 45 minut do suchego patyczka.

Gotowe, zajadamy solo lub z ulubionymi dodatkami.

Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych