Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

1 porcja

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Ciasteczka maślane z marmoladą to klasyczny domowy wypiek, który zachwyca prostotą i smakiem. Kruche, delikatne i lekko maślane, z odrobiną słodyczy owocowego nadzienia — idealne do herbaty, na święta lub jako drobny słodki prezent. Przygotujesz je szybko, z kilku podstawowych składników, bez specjalnych umiejętności cukierniczych.

Składniki

300 g - mąki pszennej
200 g - masła miękkiego
100 g - cukru
1 szt. - jajka
1 łyżka - skórki z cytryny
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
szczypta - soli
garść - orzechów laskowych lub migdałów
- marmolada (np. różana, truskawkowa, śliwkowa)

Opis wykonania

ucieranie masła z cukrem

Przygotowanie ciasta kruchego

Do misy robota dodaj miękkie masło i cukier, utrzyj razem na jasną puszystą masę.

ucieranie masła z cukrem i jajkiem

Do masy dodaj jajko i wymieszaj całość.

robot bosch program do wyrabiania cista kruchego

Do misy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wybierz program do wyrabiania ciasta kruchego – idealnie dobierze on czas potrzebny do wyrobienia ciasta.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze. 



Bosh Logo
Bosh
schładzanie ciasta kruchego

Chłodzenie ciasta

Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź ciasto 20–30 minut w lodówce.

formowanie ciasteczek z marmoladą

Formowanie ciasteczek

Formuj małe kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem i zrób palcem wgłębienie. Wypełnij je marmoladą i połóż na wierzch migdała.

ciasteczka maślane z marmoladą

Pieczenie

Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra–dół) przez ok. 10–12 minut , aż brzegi lekko się zarumienią. Czas zależy od wielkości ciastek, jeśli będą większe, wydłuż czas pieczenia do 15 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Dekoracja

Oprósz gotowe ciasteczka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnym pojemniku – zachowują świeżość przez kilka dni.

Sprawdź także: 12 porad, aby kruche ciasteczka były wyjątkowo kruche

Wskazówki i triki

  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej kruche ciasto, użyj masła 82% tłuszczu i nie dodawaj zbyt dużo mąki.
  • Marmolada powinna być gęsta — zbyt rzadka może wypłynąć podczas pieczenia.
  • Dla efektu świątecznego możesz dodać do ciasta odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy.
  • W wersji ekspresowej wystarczy zrobić ciasteczka bez górnej warstwy – z marmoladą na środku.

FAQ

Czy można użyć margaryny zamiast masła?

Można, ale smak i kruchość będą mniej intensywne. Najlepszy efekt daje masło o wysokiej zawartości tłuszczu.

Jak przechowywać ciasteczka maślane?

W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej – zachowują świeżość do 5 dni.

Czy można przygotować ciasto wcześniej?

Tak, można je przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić.

Jaką marmoladę wybrać?

Najlepiej gęstą, klasyczną – z czarnej porzeczki, malin lub moreli. Unikaj bardzo słodkich konfitur.

Czy ciasteczka można udekorować inaczej?

Tak – możesz polać je lukrem, czekoladą lub posypać wiórkami kokosowymi.

Porada Szefa

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych