Ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka maślane to idealny dodatek do popołudniowej herbaty. Najsmaczniejsze będą te przygotowane samodzielnie, zwłaszcza, że przepis na ciasteczka maślane nie jest skomplikowany. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka maślane. ...
Czytaj więcej
Kruche ciasteczka maślane to idealny dodatek do popołudniowej herbaty. Najsmaczniejsze będą te przygotowane samodzielnie, zwłaszcza, że przepis na ciasteczka maślane nie jest skomplikowany. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka maślane.
Przepis na ciasteczka maślane
Przygotujesz je z przepisu na kruche ciasto takie jak do szarlotki czy spodu do sernika. Składniki ciasta to masło, żółtka jaj, mąka, ekstrakt waniliowy i cukier. Jeśli trudno będzie Ci zagnieść ciasto, możesz dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok. 0,5 cm) i wytnij foremkami kształty ciasteczek. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz ciasteczka maślane ok 10 minut, aż się zarumienią. Nie przekraczaj czasu pieczenia, ponieważ ciasteczka łatwo spalić. Po wystygnięciu przełóż je z blachy do puszki lub słoika. Domowe ciasteczka maślane możesz przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Kruche ciasteczka maślane doskonale smakują posypane grubym cukrem lub cukrem pudrem. Możesz również przygotować również ciasteczka maślane z dżemem lub marmoladą. Udekorowane cukrem lub czekoladą to dobry pomysł na własnoręcznie zrobiony prezent.