Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna bomba witaminowa :-) Idealny, zdrowy deser do popołudniowej kawy.

Składniki

130 g Płatki owsiane
35 g Rodzynki
35 g Suszona żurawina
40 g Suszone morele
20 g Suszone śliwki
20 g Płatki migdałowe
20 g Pestki dyni
20 g Ziarna słonecznika
10 g Sezam łuskany
100 g Cukier trzcinowy
40 g Masło
2-3 łyżka Kwaśna śmietana

Opis wykonania

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie łyżki śmietany. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie za suche, to dodać jeszcze śmietany. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku wielkości śliwki, formułować w kulkę, po czym spłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka piec 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia (będą początkowo miękkie, ale wraz z ostudzeniem staną się kruche).

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marzenna
Bakalie dodane do ciasteczek sprawiają że są one jeszcze smaczniejsze.
Mila
Ciasteczka owsiane to idealne połączenie prostoty i smaku. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, często wzbogacone bakaliami, czekoladą czy orzechami. Świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska do kawy albo szybki, domowy deser. No i ten zapach podczas pieczenia — po prostu nie da się ich nie lubić!
Kobagata
Trochę za długo trzymałam w piekarniku. Ale i dobre, chrupiące.