Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Suszone śliwki

Suszone śliwki

Śliwki suszone to nic innego, jak świeże owoce poddane długotrwałemu procesowi odwadniania. Najczęściej kupujemy gotowe, paczkowane suszone owoce, ale jak najbardziej jest możliwe przygotowanie suszonych śliwek w domu –...

Czytaj więcej
Suszone śliwki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Śliwki suszone to nic innego, jak świeże owoce poddane długotrwałemu procesowi odwadniania. Najczęściej kupujemy gotowe, paczkowane suszone owoce, ale jak najbardziej jest możliwe przygotowanie suszonych śliwek w domu – wystarczy wydrążone z pestek połówki owoców wyłożyć w piekarniku i nastawić sprzęt na 40-60 stopni. Proces suszenia jest długotrwały, trwa kilka godzin, ale bez wątpienia warto wprowadzić suszone śliwki do swojego menu.

Suszone śliwki – właściwości owoców jesieni

Są one doskonałym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i wypróżnianie, a także wspomaga procesy odchudzania (ponieważ nadaje potrawom i produktom większej sytości). Dodatkowo, jeśli chodzi o śliwki suszone – właściwości tego produktu to wysoka zawartość witamin A, C, E, miedzi, manganu, wapnia, potasu. Trzeba jednak mieć na uwadze, że suszone owoce mają kilkakrotnie więcej kalorii w porcji, niż owoce świeże – więc mimo ich właściwości prozdrowotnych należy je nieco ograniczać.

Suszone śliwki – do mięs czy do deserów?

Suszone owoce, a zwłaszcza śliwki to najczęściej forma dodatku do potraw – pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Najczęściej podaje się je z mięsem takim, jak na przykład schab z suszonymi śliwkami. Są też często dodawane do bigosu myśliwskiego albo po prostu stanowią ciekawy dodatek smakowy wzbogacający sałatki. Z potraw na słodko śliwki suszone można spotkać w pierniku czy też różnego rodzaju musach owocowych. Niezależnie od tego, czy podajemy śliwki suszone do mięs czy na słodko – to jeden z polskich flagowych produktów i nie powinniśmy o nim zapominać.