Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

TORCIK JEŻYNOWY NA BAZIE CIASTA FASOLOWEGO

TORCIK JEŻYNOWY NA BAZIE CIASTA FASOLOWEGO
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowy torcik z delikatną masa sernikową, która jest świetnie przełamywana przez leśny smak jeżyn

Składniki

240 g czerwona fasola konserwowa
4 szt. jajka
30 g naturalne gorzkie kakao
8 łyżka cukier / ksyliol /erytol
1 łyżka proszek do pieczenia
500 g ser twarogowy chudy
160 g jogurt naturalny
20 ml sok z cytryny
3 łyżeczka agar
250 g jeżyny

Opis wykonania

Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z jajkami, kakao, proszkiem do pieczenia i 4 łyżkami cukru ( bądź ksylitolu/erytolu). Mieszankę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 30min. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwie części. Ser twarogowy, jogurt, sok z cytryny i cukier (ksylitol/erytol) ucieramy ze sobą (za mnie to zrobił robot kuchenny). Masę rozdzielamy na dwie części, oddzielając po równo do dwóch miseczek. Połowę agaru rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do jednej miseczki (z białą masą sernikową), a następnie wylewamy na dno ciasta. Wsadzam do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie układam drugą warstwę ciasta. Do pozostałej masy dodaje zblendowane jeżyny (zostawiam kilka całych do dekoracji) i dokładanie mieszam. Ponownie rozrabiam agar w niewielkiej ilości wody i dodaje do masy. Wylewam na ciasto. Wsadzam do lodówki do stężenia. Dekoruje pozostałymi jeżynami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych