TORCIK JEŻYNOWY NA BAZIE CIASTA FASOLOWEGO
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Zdrowy torcik z delikatną masa sernikową, która jest świetnie przełamywana przez leśny smak jeżyn
Składniki
240 g czerwona fasola konserwowa
4 szt. jajka
30 g naturalne gorzkie kakao
8 łyżka cukier / ksyliol /erytol
1 łyżka proszek do pieczenia
500 g ser twarogowy chudy
160 g jogurt naturalny
20 ml sok z cytryny
3 łyżeczka agar
250 g jeżyny
TORCIK JEŻYNOWY NA BAZIE CIASTA FASOLOWEGO
TORCIK JEŻYNOWY NA BAZIE CIASTA FASOLOWEGO
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z jajkami, kakao, proszkiem do pieczenia i 4 łyżkami cukru ( bądź ksylitolu/erytolu). Mieszankę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 30min.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwie części.
Ser twarogowy, jogurt, sok z cytryny i cukier (ksylitol/erytol) ucieramy ze sobą (za mnie to zrobił robot kuchenny). Masę rozdzielamy na dwie części, oddzielając po równo do dwóch miseczek. Połowę agaru rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do jednej miseczki (z białą masą sernikową), a następnie wylewamy na dno ciasta. Wsadzam do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie układam drugą warstwę ciasta. Do pozostałej masy dodaje zblendowane jeżyny (zostawiam kilka całych do dekoracji) i dokładanie mieszam. Ponownie rozrabiam agar w niewielkiej ilości wody i dodaje do masy. Wylewam na ciasto. Wsadzam do lodówki do stężenia. Dekoruje pozostałymi jeżynami.
Komentarze