Ciasteczka owsiano-migdałowe
8 porcje
35 min
Średnie
Pyszna i zdrowa przekąska, która trafi w gusta niejednej osoby. Ciasteczka są kruche o wyraźnym smaku migdałów i kokosu.
Składniki
80 g Płatki owsiane
50 g Migdały
20 g Płatki migdałowe
25 g Wiórki kokosowe
50 g Cukier trzcinowy
10 g Otręby gryczane
10 g Otręby orkiszowe
50 ml Olej rzepakowy
1 łyżka Jogurt naturalny
Ciasteczka owsiano-migdałowe
Ciasteczka owsiano-migdałowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Płatki owsiane i migdały zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać do miseczki. Płatki migdałowe lekko zagnieść ręką na drobniejsze kawałki. Do płatków owsianych i migdałów dodać kokos, cukier trzcinowy, otręby gryczane i orkiszowe, płatki migdałowe, wlać olej rzepakowy i dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki zagnieść razem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika około 13 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i zdjąć od razu z blaszki, żeby się nie przypaliły.
Komentarze