Ciasteczka stones
4 porcje
Średnie
Składniki
Ciasteczka stones
Ciasteczka stones
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy i dodać sól. Dodać płatki masła, wymieszać i rozkruszyć, żeby powstała kruszonka. Dodać cukier i mleko. Wymieszać łyżką i ostrożnie ugniatać. Posmarować tłuszczem blachę uniwersalną. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać krążki o średnicy 5 cm i odkładać na blachę do pieczenia. Rozmącić jajko z mlekiem i mieszaniną posmarować powierzchnię ciasta. Piec w podany sposób.
Sposób nastawiania:
Grzanie górne/dolne 200-220⁰C, 20-25 minut.
Wariant: scones z serem: dodać do masy 150 g tartego sera i ugniatać. Odmiana słodka: 100 g suszonych owoców, np. suszone śliwki, pokrojone na kawałki i dodane do ciasta.
Wskazówka: ciasteczka scones wychodzą najlepiej, gdy ciasto jest tylko krótko ugniatane. Pozostałego ciasta nie należy używać. Przy ponownym zagnieceniu i rozwałkowaniu ciasto już nie jest takie pulchne.
Komentarze