Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasteczka z mąki, masła, cukru, mleka i żółtek, w dwóch wariantach: słodkim i serowym.

Składniki

450 g mąki
opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
110 g masła
2 łyżka cukru
230 ml mleka
żółtko
2 łyżka mleka

Opis wykonania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy i dodać sól. Dodać płatki masła, wymieszać i rozkruszyć, żeby powstała kruszonka. Dodać cukier i mleko. Wymieszać łyżką i ostrożnie ugniatać. Posmarować tłuszczem blachę uniwersalną. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wycinać krążki o średnicy 5 cm i odkładać na blachę do pieczenia. Rozmącić jajko z mlekiem i mieszaniną posmarować powierzchnię ciasta. Piec w podany sposób.

 

Sposób nastawiania:

Grzanie górne/dolne 200-220⁰C, 20-25 minut.

Wariant: scones z serem: dodać do masy 150 g tartego sera i ugniatać. Odmiana słodka: 100 g suszonych owoców, np. suszone śliwki, pokrojone na kawałki i dodane do ciasta.

Wskazówka: ciasteczka scones wychodzą najlepiej, gdy ciasto jest tylko krótko ugniatane. Pozostałego ciasta nie należy używać. Przy ponownym zagnieceniu i rozwałkowaniu ciasto już nie jest takie pulchne.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych