Chleb pszenny śniadaniowy
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chleb pszenny śniadaniowy
Chleb pszenny śniadaniowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszać należy mąkę z solą. Dodać masło (miękkie) oraz drożdże i cukier. Dolać do składników mleko i wodę. Wyrobić ciasto tak, aby stało się miękkie i elastyczne w dłoniach. Odstawić (piekarnik nagrzany do temperatury 37 stopni) do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderzyć pięścią aby opadło. Wyrobić delikatnie i uformować kształt bochenka. Dużą blachę oprószyć mąką i położyć na niej chleb. Wstawić do piekarnika (temp 37 stopni) na pół godziny. Po tym czasie ponacinać bochenek w poprzek (delikatnie, niezbyt głęboko). Oprószyć mąką, wstawić do nagrzanego do temperatury 230 stopni piekarnika i piec 15 minut.Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i piec około 20 - 25 minut. Jest warty polecenia !!!
Komentarze