Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny, chrupiący chleb. Idealny na śniadanie. Pieczony w piekarniku, bez formy. Jest idealny do kanapek ... Wyobraźcie sobie ten zapach i smak :)

Składniki

700 g mąka pszenna
2 łyżeczka sól
25 g masło
14 g drożdże
1 łyżeczka cikier
150 ml ciepłe mleko
300 ml ciepła woda

Opis wykonania

Wymieszać należy mąkę z solą. Dodać masło (miękkie) oraz drożdże i cukier. Dolać do składników mleko i wodę. Wyrobić ciasto tak, aby stało się miękkie i elastyczne w dłoniach. Odstawić (piekarnik nagrzany do temperatury 37 stopni) do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderzyć pięścią aby opadło. Wyrobić delikatnie i uformować kształt bochenka. Dużą blachę oprószyć mąką i położyć na niej chleb. Wstawić do piekarnika (temp 37 stopni) na pół godziny. Po tym czasie ponacinać bochenek w poprzek (delikatnie, niezbyt głęboko). Oprószyć mąką, wstawić do nagrzanego do temperatury 230 stopni piekarnika i piec 15 minut.Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i piec około 20 - 25 minut. Jest warty polecenia !!!

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Pierwszy chleb, który mi wyszedł na pierwszym razem :D!
Monka
Z tej mąki będzie chleb:)
Ewusia1222
Pyszny chlebek:) ten zapach w domu....
Agunia2104
Szybki, prosty przepis super. Jeszcze nie raz będzie na śniadanie :-)
Marzenna
Ma chrupiącą skórkę ma zewnątrz a w środku jest mięciutki.Mój upiekłam posypany sezamem.