Ciasteczka tahini

4 porcje
35 min
Łatwe
Pyszne ciasteczka z pastą sezamową tahini, bez zbędnego oleju i białego cukru. Szybkie danie, które sprawdzi się jako idealny, zdrowy deser!
Składniki
3 łyżka Pasta tahini
40 g Zmielone orzechy włoskie
15 g Zmielne migdały
3 łyżka Miód
50 g Mąka owsiana
50 g Mąka ryżowa
0.5 łyżeczka Soda oczyszczona
2 łyżka Woda
Ciasteczka tahini
Ciasteczka tahini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki na 13 sztuk. Przygotowanie: Pastę tahini mieszamy z miodem, orzechami i migdałami. Stopniowo dodajemy mąkę wraz z sodą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy wodę. Ponownie dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formułujemy kuleczki. Każdą kuleczkę przekładamy na talerz z ziarnami sezamu i dociskamy dnem szklanki, tak aby powstało ciastko. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Komentarze