Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciastka pajączkowe

Opis wykonania

Ciasteczka, które z pewnością zaskoczą, nie tylko smakiem, ale również formą. Przepięknie ozdobią Wasz stół. Można je przygotować na każdą okazję.

W mikserze utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielone orzechy, jajo i szczyptę soli. Następnie dodawać porcjami przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia, w dalszym ciągu miksując.
Uformować 20 kulek o podobnej wielkości i rozmieścić je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć blaszki z piekarnika. Końcówką tłuczka nacisnąć kulki, tak by je delikatnie spłaszczyć pozostawiając małe wgłębienia po środku. Blaszkę z ciastkami ponownie umieścić w piekarniku i piec 15-20 minut do uzyskana złotego koloru.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przełożyć do woreczka/aplikatora. Wycisnąć czekoladę tworząc imitację nóg pająka – po 8 nóg na każde ciastko.
Ciasto babkowe pokruszyć. Wymieszać z masłem orzechowym/nutellą. Odmierzając równe kawałki ciasta, formować kulki w dłoniach.
Resztę roztopionej czekolady użyć do przyklejenia oczu. Gotowe kulki włożyć w środek ciastek orzechowych, tworząc pajączki.
Smacznego:)