Ciastka pajączkowe
4 porcje
Średnie
Ciasteczka, które z pewnością zaskoczą, nie tylko smakiem, ale również formą. Przepięknie ozdobią Wasz stół. Można je przygotować na każdą okazję.
Składniki
1 i 1/4 szklanka mąka
3/4 szklanka cukier
1/3 szklanka zmielone orzechy
3/4 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. jajo
1/2 szt. masło
kilka kostek szt. gorzka czekolada
kila sztuk szt. cukrowe oczy
300 g ciasto babkowe
1 łyżka masło orzechowe/nutella
szczypta szczypta sól
Ciastka pajączkowe
Ciastka pajączkowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W mikserze utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielone orzechy, jajo i szczyptę soli. Następnie dodawać porcjami przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia, w dalszym ciągu miksując.
Uformować 20 kulek o podobnej wielkości i rozmieścić je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć blaszki z piekarnika. Końcówką tłuczka nacisnąć kulki, tak by je delikatnie spłaszczyć pozostawiając małe wgłębienia po środku. Blaszkę z ciastkami ponownie umieścić w piekarniku i piec 15-20 minut do uzyskana złotego koloru.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przełożyć do woreczka/aplikatora. Wycisnąć czekoladę tworząc imitację nóg pająka – po 8 nóg na każde ciastko.
Ciasto babkowe pokruszyć. Wymieszać z masłem orzechowym/nutellą. Odmierzając równe kawałki ciasta, formować kulki w dłoniach.
Resztę roztopionej czekolady użyć do przyklejenia oczu. Gotowe kulki włożyć w środek ciastek orzechowych, tworząc pajączki.
Smacznego:)
Komentarze