Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku
4 porcje
30 min
Średnie
1.5 (Ilość ocen: 2)
To jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsze jakie jadłam! Pachną przepięknie!
Składniki
1 szklanka mąka kasztanowa
0,5 szklanka mąka pełnoziarnista 1850
0,5 szklanka cukier trzcinowy nierafinowany
5 łyżka olej kokosowy extra virgin
1 szt. jajko
1 łyżeczka przyprawa piernikowa
Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku
Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce mieszamy mąki, cukier i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko i połowę oleju kokosowego - zagniatamy ciasto. Porcjami dodajemy kolejne partie oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta odcinamy nożem kawałki i układamy na blaszce. Ciastka pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce do wystudzenia, nie przekładamy na kratkę.
Komentarze