Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb mieszany z lubczykiem

Opis wykonania

Chleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Oto przepis na chleb, który zawsze wychodzi.

Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą. Teraz formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką, ciasto nacinamy w kilku miejscach. Takie zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone. Chlebek będzie rósł. Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C stopni. Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca smarujemy wodą zaraz po wyciągnięciu chleba z piekarnika. Zanim zaczniemy kroić chleb, czekamy, aż przestygnie, ponieważ miąższ zaraz po upieczeniu jest klejący.