Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Oto przepis na chleb, który zawsze wychodzi.

Składniki

50 g świeżych drożdży
1 łyżka (płaska) soli
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczka cukru,
250 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej
5 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka kminku całego
4 łyżka płatków owsianych górskich

Opis wykonania

Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą. Teraz formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką, ciasto nacinamy w kilku miejscach. Takie zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone. Chlebek będzie rósł. Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C stopni. Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca smarujemy wodą zaraz po wyciągnięciu chleba z piekarnika. Zanim zaczniemy kroić chleb, czekamy, aż przestygnie, ponieważ miąższ zaraz po upieczeniu jest klejący.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych