Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto bez cukru

Opis wykonania

Miękkie, lekko wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto bananowe bez dodatku cukru. Do przygotowania ciasta polecam wybrać dojrzałe banany, dzięki którym ciasto jest słodkie i pachnące.

Ciasto bez cukru - krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i odstaw.

Masło umieść w dużej misce i ucieraj przy pomocy miksera, aż do uzyskania gładkiej, jasnej masy.

Dodaj jedno jajko i połowę mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksuj.

Ciasto bez cukru - krok 2

Powtórz czynność z następnym jajkiem i resztą mąki. Ponownie zmiksuj aż składniki się połączą.

Banany obierz i rozgnieć widelcem na gładką masę.

Do miski dodaj rozgniecione banany, rodzynki i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto bez cukru - krok 3

Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.

Elżbieta Sobejko