Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Miękkie, lekko wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto bananowe bez dodatku cukru. Do przygotowania ciasta polecam wybrać dojrzałe banany, dzięki którym ciasto jest słodkie i pachnące.

Składniki

240 g mąki pszennej
110 g masła
3 duże dojrzałe banany (rozgniecione)
2 duże jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
¼ szklanki rodzynek

Opis wykonania

1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i odstaw.

Masło umieść w dużej misce i ucieraj przy pomocy robota kuchennego, aż do uzyskania gładkiej, jasnej masy.

Dodaj jedno jajko i połowę mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksuj.

2

Powtórz czynność z następnym jajkiem i resztą mąki. Ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.

Banany obierz i rozgnieć widelcem na gładką masę.

Do miski dodaj rozgniecione banany, rodzynki i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych