


Miękkie, lekko wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto bananowe bez dodatku cukru. Do przygotowania ciasta polecam wybrać dojrzałe banany, dzięki którym ciasto jest słodkie i pachnące.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i odstaw.
Masło umieść w dużej misce i ucieraj przy pomocy robota kuchennego, aż do uzyskania gładkiej, jasnej masy.
Dodaj jedno jajko i połowę mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksuj.
Powtórz czynność z następnym jajkiem i resztą mąki. Ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.
Banany obierz i rozgnieć widelcem na gładką masę.
Do miski dodaj rozgniecione banany, rodzynki i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.