


Ciekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku.
Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, do momentu, aż kasza się rozgotuje i odparuje nadmiar wody (pod koniec gotowanie należy mieszać cały czas, żeby kasza nie przywierała do dna garnka). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, formę tortową o średnicy 22 cm posmarować lekko masłem. Banany i kiwi obrać ze skórki. Do masy jaglanej dodać oba banany i jedno kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut.