Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto jogurtowe z syropem z cytryny i wody różanej, posypane wiórkami kokosowymi.

Składniki

blacha uniwersalna
125 g masła
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
500 g jogurtu (3,5%)
jajka
500 g grysiku
opakowanie proszku do pieczenia
Syrop:
350 g cukru
2 łyżka soku z cytryny
500 ml wody
1 łyżeczka wody różanej lub według uznania
wiórki kokosowe

Opis wykonania

Masło z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Zmieszać proszek do pieczenia z grysikiem. Mieszając, dodawać do masy po trochu grysik, jajka i jogurt. Wyłożyć blachę uniwersalną papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Piec w podany sposób. W międzyczasie cukier rozpuścić w wodzie, zagotować i gotować tak długo, aż powstanie niezbyt gęsty syrop. Teraz mieszając dodać soku z cytryny i wody różanej. Ostudzić. Po pieczeniu natychmiast nasączać ciasto syropem aż wchłonie cały płyn. Po ostygnięciu posypać wiórkami kokosowymi i pokroić na małe kawałki.

 

Sposób nastawiania: 

Grzanie górne/dolne 160-170⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 20-30 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy