Ciasto jogurtowe
4 porcje
Średnie
Ciasto jogurtowe z syropem z cytryny i wody różanej, posypane wiórkami kokosowymi.
Składniki
blacha uniwersalna
125 g masła
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
500 g jogurtu (3,5%)
jajka
500 g grysiku
opakowanie proszku do pieczenia
Syrop:
350 g cukru
2 łyżka soku z cytryny
500 ml wody
1 łyżeczka wody różanej lub według uznania
wiórki kokosowe
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Zmieszać proszek do pieczenia z grysikiem. Mieszając, dodawać do masy po trochu grysik, jajka i jogurt. Wyłożyć blachę uniwersalną papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Piec w podany sposób. W międzyczasie cukier rozpuścić w wodzie, zagotować i gotować tak długo, aż powstanie niezbyt gęsty syrop. Teraz mieszając dodać soku z cytryny i wody różanej. Ostudzić. Po pieczeniu natychmiast nasączać ciasto syropem aż wchłonie cały płyn. Po ostygnięciu posypać wiórkami kokosowymi i pokroić na małe kawałki.
Sposób nastawiania:
Grzanie górne/dolne 160-170⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 20-30 minut.
Komentarze