Ciasto kakaowe
10 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Ciasto kakaowe
Ciasto kakaowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy wszystkie składniki i rozpoczynamy od zrobienia rozczynu:
podgrzewamy delikatnie 100 ml mleka, dodajemy do rozkruszonych drożdży; wsypujemy 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru; odstawiamy na 10–15 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Pozostałe składniki na ciasto łączymy w dużej misce i wyrabiamy. Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 40 min, aż podwoi swoją objętość (można włożyć do lekko podgrzanego piekarnika, wtedy czas skracamy o połowę).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2–3 cm. Masło podgrzewamy w rondelku z kakao i cukrem, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną masę przekładamy na rozwałkowane ciasto i rozsmarowujemy, zostawiając margines.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Zwijamy w rulon i przekładamy do keksówki ok. 30 cm x 15 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół przez ok. 40 min.
I już! Puszyste ciasto kakaowe gotowe!
Komentarze