


Dziś mam dla Was coś naprawdę pysznego – prosty przepis na ciasto kakaowe. To idealna propozycja na deser, który zawsze wychodzi! Puszyste, wilgotne i pełne czekoladowego smaku. A do tego łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić ciasto kakaowe? Sprawdźcie przepis!
Przygotowujemy wszystkie składniki i rozpoczynamy od zrobienia rozczynu:
podgrzewamy delikatnie 100 ml mleka, dodajemy do rozkruszonych drożdży; wsypujemy 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru; odstawiamy na 10–15 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Pozostałe składniki na ciasto łączymy w dużej misce i wyrabiamy. Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 40 min, aż podwoi swoją objętość (można włożyć do lekko podgrzanego piekarnika, wtedy czas skracamy o połowę).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2–3 cm. Masło podgrzewamy w rondelku z kakao i cukrem, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną masę przekładamy na rozwałkowane ciasto i rozsmarowujemy, zostawiając margines.
Zwijamy w rulon i przekładamy do keksówki ok. 30 cm x 15 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół przez ok. 40 min.
I już! Puszyste ciasto kakaowe gotowe!