Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Dziś mam dla Was coś naprawdę pysznego – prosty przepis na ciasto kakaowe. To idealna propozycja na deser, który zawsze wychodzi! Puszyste, wilgotne i pełne czekoladowego smaku. A do tego łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić ciasto kakaowe? Sprawdźcie przepis!

Składniki

350 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 szt. jajka
200 ml mleka
75 g masła
2 łyżka cukru
masa:
100 g masła
6 łyżka kakao
6 łyżka cukru
1 do posmarowania jajko roztrzepane

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
348 kcal
Tłuszcz
18.2 g
Węglowodany
38.6 g
Błonnik
7.9 g
Białko
1.5 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowujemy wszystkie składniki i rozpoczynamy od zrobienia rozczynu: 

podgrzewamy delikatnie 100 ml mleka, dodajemy do rozkruszonych drożdży; wsypujemy 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru; odstawiamy na 10–15 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Pozostałe składniki na ciasto łączymy w dużej misce i wyrabiamy. Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok. 40 min, aż podwoi swoją objętość (można włożyć do lekko podgrzanego piekarnika, wtedy czas skracamy o połowę).

Krok 2

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2–3 cm. Masło podgrzewamy w rondelku z kakao i cukrem, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną masę przekładamy na rozwałkowane ciasto i rozsmarowujemy, zostawiając margines.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Zwijamy w rulon i przekładamy do keksówki ok. 30 cm x 15 cm wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół przez ok. 40 min.

Krok 4

I już! Puszyste ciasto kakaowe gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Na pierwszy rzut oka wygląda jak makowiec, a tu taka niespodzianka :)
MiszelPiszel
Świetne ciacho! Cała rodzina się zajada.
bsylvia
Bardzo dobre ciasto, miłe zaskoczenie. Polecam!