Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto makowe z masą kokosową

Opis wykonania

Bardzo smaczne ciasto, które pasuje na świąteczny stół. Dla miłośników maku i kokosu jest to idealne połączenie.

Robimy ciasto makowe: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Robimy masę kokosową: jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy na gotujące się mleko, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej. Wiórka kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni. Przekładamy: na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.