Ciasto marcepanowe z orzechami
4 porcje
Średnie
Składniki
Ciasto marcepanowe z orzechami
Ciasto marcepanowe z orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić na ok. 15 minut. W międzyczasie przygotować piure z cukru, marcepana i mleka. Dodać i rozmieszać orzechy, suszone owoce i białko. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 0,5-1 cm (ok. 30 x 80 cm) i posmarować masłem. Nadzienie rozmieścić równomiernie na cieście. Zrolować ciasto od dłuższej strony i pokroić na plastry o szerokości o długości ok. 5 cm. Ułożyć plastry ciasta powierzchnią cięcia do dołu w nasmarowanej formie sprężynowej (tortownicy) i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C, 45-55 minut. Wskazówka: pokroić zrolowane ciasto w cienkie plastry i piec roladki drożdżowe na patelni uniwersalnej: grzanie górne/dolne 170-180⁰C, 35-45 minut, wysokości 2.
Komentarze