Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto na pierogi – miękkie i elastyczne

Ciasto na pierogi
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poznaj podstawowy przepis na ciasto na pierogi, które jest zawsze miękkie, elastyczne i sprężyste. Idealnie sprawdzi się do wersji na słodko, jak i na słono. Przepis na ciasto na pierogi jest prosty, jednak wymaga zwrócenia uwagi na dwie rzeczy: odpowiednie proporcje i sposób wykonania ciasta.

Składniki

300 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
1/4 łyżeczka soli

Opis wykonania

Miękkie ciasto na pierogi uzyska się, przesiewając mąkę typu 500 przez sitko wraz z solą. Do mąki stopniowo dolewamy gorącej wody cienką strużką i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Do przygotowania warto wykorzystać inteligentny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D Bosch OptiMUM.

Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę, możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, elastyczne, aby dało się łatwo rozwałkować. Masę dzielimy na cztery części i kolejno wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 2–3 mm.

Ciasto pierogowe łatwo wykroić za pomocą szklanki – na środek nakładamy farsz i zlepiamy do boku. Brzegi można ozdobić ręcznie robionymi falbankami lub użyć do tego specjalnej formy do pierogów.

Pierogi wrzucamy powoli do wrzącej wody z niewielkim dodatkiem oleju (dzięki temu nie będą się sklejać w trakcie gotowania). Gotujemy na małym ogniu lub niskiej mocy płyty grzewczej Bosch przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Inne przepisy na ciasto na pierogi mają w składzie suszone drożdże, olej lub nawet żółtko, jednak tego ostatniego nie polecamy, bo ciasto ma tendencję do rozrywania się w trakcie nakładania farszu.

W wersji na słodko warto użyć sezonowych owoców (truskawki, śliwki, wiśnie).

W wersji słonej pierogów ogranicza nas wyobraźnia: można je podawać ze strączkami (bobem, ciecierzycą, soczewicą), mięsami (wieprzowiną, drobiem, rybami) czy też warzywami (kiszona kapusta i grzyby, z pieczarkami) itp.

Podanie

Pierogi, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, można podawać na ciepło i zimno. Świetnie nadają się do smażenia na patelni na maśle lub oleju roślinnym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Stolnicy niestety nie mamy. Cały stół umorusany, ale...warto było! Polecam🤤
Pafwvcio
Dodaję zawsze żółtko i wychodzi bardzo dobre!
Ewusia1222
Pyszne ciasto na pierogi
Lalaxo
Idealne do lepienia. Nie trzeba dużo podsypywać mąką
Maria Izabela
Ciasto trochę się wyrabia - trzeba być cierpliwym
Aleksandra J
Dobrze się z niego lepi, jest elastyczne 😊
Dariaa509
Ciasto super się wyrabia i jest bardzo elastyczne.