Ciasto na pierogi – miękkie i elastyczne
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Miękkie ciasto na pierogi uzyska się, przesiewając mąkę typu 500 przez sitko wraz z solą. Do mąki stopniowo dolewamy gorącej wody cienką strużką i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Do przygotowania warto wykorzystać inteligentny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D Bosch OptiMUM.
Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę, możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, elastyczne, aby dało się łatwo rozwałkować. Masę dzielimy na cztery części i kolejno wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 2–3 mm.
Ciasto pierogowe łatwo wykroić za pomocą szklanki – na środek nakładamy farsz i zlepiamy do boku. Brzegi można ozdobić ręcznie robionymi falbankami lub użyć do tego specjalnej formy do pierogów.
Pierogi wrzucamy powoli do wrzącej wody z niewielkim dodatkiem oleju (dzięki temu nie będą się sklejać w trakcie gotowania). Gotujemy na małym ogniu lub niskiej mocy płyty grzewczej Bosch przez około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Inne przepisy na ciasto na pierogi mają w składzie suszone drożdże, olej lub nawet żółtko, jednak tego ostatniego nie polecamy, bo ciasto ma tendencję do rozrywania się w trakcie nakładania farszu.
W wersji na słodko warto użyć sezonowych owoców (truskawki, śliwki, wiśnie).
W wersji słonej pierogów ogranicza nas wyobraźnia: można je podawać ze strączkami (bobem, ciecierzycą, soczewicą), mięsami (wieprzowiną, drobiem, rybami) czy też warzywami (kiszona kapusta i grzyby, z pieczarkami) itp.
Podanie
Pierogi, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, można podawać na ciepło i zimno. Świetnie nadają się do smażenia na patelni na maśle lub oleju roślinnym.
Komentarze