Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto na pierogi

Opis wykonania

Idealne ciasto na pierogi to nie taka prosta sprawa. Dobrze, że istnieją takie sprytne przepisy, jak ten!

Musisz bowiem zadbać o odpowiednie proporcje składników, tylko wtedy ciasto będzie gładkie, sprężyste i miękkie. Wersji ciasta na pierogi jest tyle ilu kucharzy. Każdy ma swój wypracowany sposób przygotowania ciasta. Oto mój sprawdzony przepis na najlepsze ciasto pierogowe, który możesz wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko.

Ciasto na pierogi - zdjęcie 1

Opis wykonania

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania ok. 50 sztuk pierogów.

W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól.

Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki.

Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, elastyczne, aby dało się łatwo rozwałkować.

Ciasto podziel na cztery mniejsze części i kolejno rozwałkuj na cienki placek (ok. 2-3 mm), w razie potrzeby obsyp stolnicę mąką.

Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki.

Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj przez około 3 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. Po ugotowaniu wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.

Ciasto na pierogi - zdjęcie 2