Ciasto na pierogi
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie jadamy je zarówno w wersji słodkiej z serem, z owocami – z jagodami, wiśniami, truskawkami, jak i wytrawnej – z mięsem,...
Czytaj więcej
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie jadamy je zarówno w wersji słodkiej z serem, z owocami – z jagodami, wiśniami, truskawkami, jak i wytrawnej – z mięsem, ruskie, ze szpinakiem lub z kurkami. Pierogi to także nieodłączne danie wigilijnego stołu – wtedy pojawiają się w wersji z kapustą i grzybami, z kaszą gryczaną albo nawet… z karpiem. Sprawdź, z czym jeszcze można je przygotować i jaki jest idealny przepis na ciasto na pierogi!
Najlepszy przepis na ciasto na pierogi – skąd go wziąć?
Doskonałe ciasto na pierogi – elastyczne, gładkie i miękkie – to kwestia proporcji. Podstawowe składniki to mąka, jajko i woda. Opcjonalnie można dodać tłuszcz – sprawdzą się masło lub oliwa z oliwek – oraz składniki, dzięki którym otrzymamy pierogi zabarwione na zielono, pomarańczowo, czarno lub czerwono oraz różne wersje smakowe tego pysznego dania.
Znajdź w Akademii Smaku swój ulubiony przepis na kolorowe pierogi, które pomogą wprowadzić Ci do kuchni uśmiech:
-
zielone (szpinakowe pierogi z mascarpone),
-
brązowe (czekoladowe z kremem i owocami)
i wiele innych.
Jak zrobić ciasto na pierogi?
Odmierzoną zgodnie z przepisem ilość mąki połącz z jajkiem i ciepłą wodą oraz odrobiną soli. Zagniataj w misce ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie, żeby łatwo dało się wałkować i nie rozerwało się podczas wypełniania farszem. Dodatek oliwy lub masła sprawi, że ciasto będzie się łatwiej sklejało, za to pierogi podczas gotowania nie zaczną przywierać do siebie nawzajem.
Masz w planach na obiad pierogi, a w lodówce zabrakło jajek? To żaden problem! Przygotuj ciasto na pierogi bez jajka – połącz mąkę z ciepłą wodą. Żeby ciasto było elastyczne i łatwo się zagniatało, dodaj odrobinę tłuszczu. Z tym przepisem pierogi zawsze się udają!