Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie jadamy je zarówno w wersji słodkiej z serem, z owocami – z jagodami, wiśniami, truskawkami, jak i wytrawnej – z mięsem,...

Czytaj więcej
Ciasto na pierogi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Chętnie jadamy je zarówno w wersji słodkiej z serem, z owocami – z jagodami, wiśniami, truskawkami, jak i wytrawnej – z mięsem, ruskie, ze szpinakiem lub z kurkami. Pierogi to także nieodłączne danie wigilijnego stołu – wtedy pojawiają się w wersji z kapustą i grzybami, z kaszą gryczaną albo nawet… z karpiem. Sprawdź, z czym jeszcze można je przygotować i jaki jest idealny przepis na ciasto na pierogi!

 

Najlepszy przepis na ciasto na pierogi – skąd go wziąć?

Doskonałe ciasto na pierogi – elastyczne, gładkie i miękkie – to kwestia proporcji. Podstawowe składniki to mąka, jajko i woda. Opcjonalnie można dodać tłuszcz – sprawdzą się masło lub oliwa z oliwek – oraz składniki, dzięki którym otrzymamy pierogi zabarwione na zielono, pomarańczowo, czarno lub czerwono oraz różne wersje smakowe tego pysznego dania.

 

Znajdź w Akademii Smaku swój ulubiony przepis na kolorowe pierogi, które pomogą wprowadzić Ci do kuchni uśmiech: 

  • zielone (szpinakowe pierogi z mascarpone),

  • brązowe (czekoladowe z kremem i owocami)

i wiele innych.

 

Jak zrobić ciasto na pierogi?

 

Odmierzoną zgodnie z przepisem ilość mąki połącz z jajkiem i ciepłą wodą oraz odrobiną soli. Zagniataj w misce ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie, żeby łatwo dało się wałkować i nie rozerwało się podczas wypełniania farszem. Dodatek oliwy lub masła sprawi, że ciasto będzie się łatwiej sklejało, za to pierogi podczas gotowania nie zaczną przywierać do siebie nawzajem.

 

Masz w planach na obiad pierogi, a w lodówce zabrakło jajek? To żaden problem! Przygotuj ciasto na pierogi bez jajka – połącz mąkę z ciepłą wodą. Żeby ciasto było elastyczne i łatwo się zagniatało, dodaj odrobinę tłuszczu. Z tym przepisem pierogi zawsze się udają!