Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bardzo prosty do wykonania pełnoziarnisty chleb, bez wyrabiania ciasta.

Składniki

500 g mąka z pełnego przemiału typ 1850
4 łyżka siemię lniane
4 łyżka słonecznik
0,5 szklanka otręby owsiane
4 łyżka siekane orzeczy włoskie
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
50 g drożdże
0,5 l woda

Opis wykonania

Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć, zalać gorącą wodą (80 stopni) w ilości około 100 ml dodać cukier i rozpuścić, odstawić na bok. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać 400 ml cieplej wody i rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać do połączenia składników - nie wyrabiać. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub siemieniem lnianym. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, wyrobić chwilę na stolnicy ułożyć w foremce i ponownie przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, można też posypać bochenek mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni piec około godziny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych