Pełnoziarnisty chleb
4 porcje
105 min
Średnie
Składniki
Pełnoziarnisty chleb
Pełnoziarnisty chleb
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć, zalać gorącą wodą (80 stopni) w ilości około 100 ml dodać cukier i rozpuścić, odstawić na bok. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać 400 ml cieplej wody i rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać do połączenia składników - nie wyrabiać. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub siemieniem lnianym. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, wyrobić chwilę na stolnicy ułożyć w foremce i ponownie przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, można też posypać bochenek mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni piec około godziny.
Komentarze