Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niesamowicie aromatyczne i wilgotne ciasto z nutą pomarańczy.

Składniki

2 szt. pomarańcze
6 szt. jajka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
200 g mielone migdały
3/4 szklanka ksylitol
3 łyżka kakao

Opis wykonania

Całe pomarańcze włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić. Formę tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całe pomarańcze włożyć do blendera i zmiksować na lekką papkę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek, wyłożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione czekoladą i skórką pomarańczową.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych