Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto na pomarańczach

Opis wykonania

Niesamowicie aromatyczne i wilgotne ciasto z nutą pomarańczy.

Całe pomarańcze włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić. Formę tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całe pomarańcze włożyć do blendera i zmiksować na lekką papkę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek, wyłożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione czekoladą i skórką pomarańczową.