Ciasto na pomarańczach
8 porcje
70 min
Łatwe
Niesamowicie aromatyczne i wilgotne ciasto z nutą pomarańczy.
Składniki
2 szt. pomarańcze
6 szt. jajka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1/2 łyżeczka soda oczyszczona
200 g mielone migdały
3/4 szklanka ksylitol
3 łyżka kakao
Ciasto na pomarańczach
Ciasto na pomarańczach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Całe pomarańcze włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć, odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić.
Formę tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe pomarańcze włożyć do blendera i zmiksować na lekką papkę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek, wyłożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione czekoladą i skórką pomarańczową.
Komentarze