Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Beza ciągnącą się w środku z wiorkami kokosowych. Blaty bezowe przełożone aksamitnymi kremem z mascarpone, lemon curdem i orzeźwiającymi borówkami.

Składniki

Białka jaj
400 g Cukier biały drobny
0,5 szklanka Wiórki kokosoe
200 ml Śmietanka 30%
250 g Ser mascarpone
1 łyżeczka Cukier puder
2 szt. Zoltka
2 szt. Jajka
150 g Cukier
2 szt. Sok i skórka starta z cytryny
80 g Maslo
250 g Borówki amerykanskie

Opis wykonania

2 blaty bezowe-białka ubić na sztywno.stopniowo dodawać cukier i 0,5 szkl.wiorek piekarnik160 °piec przez 10min.potem piekarnik130°i piec 1,5 godziny. Krem bialy- śmietankę ubić na sztywno ,dodać mascarpone i cukier puder i jeszcze chwilę ubijać Lemon curd-żółta+jajka+cukier do garnka ,dobrze podgrzać na średnim ogniu,dodać sok i skórkę,ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje,dodać masło,wymieszać trzepaczką i schłodzić. Pierwszy blat położyć góra do dołu na patera. Przełożyć połową białego kremu.polać gdzie niegdzie lemon curdem ,posypać połową borówek. Przykryć drugim blatem górą do góry. Wyłożyć resztę białego kremu i znowu wedle uznania kremu cytrynowego i udekorować borówkami. Pozostały krem cytrynowy można przechowywać w lodówce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych