Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone to delikatny i miękki włoski ser, wytwarzany ze śmietanki, o charakterystycznym słodkawym smaku i kremowej konsystencji. Stanowi doskonałą bazę zarówno do przygotowania dań wytrawnych, jak i ciast i...

Czytaj więcej
Mascarpone
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Mascarpone to delikatny i miękki włoski ser, wytwarzany ze śmietanki, o charakterystycznym słodkawym smaku i kremowej konsystencji. Stanowi doskonałą bazę zarówno do przygotowania dań wytrawnych, jak i ciast i deserów.

Co można zrobić z mascarpone?

Na obiad przygotujesz dania z mascarpone w towarzystwie fileta z kurczaka lub grillowanego łososia z dodatkiem słodkiej śmietanki i makaronu. Doskonale smakuje przygotowany na bazie mascarpone makaron spaghetti z wędzonym bekonem i podsmażonym z czosnkiem, przypominający w smaku carbonarę. Aksamitny i delikatny sos na bazie serka jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zupy-krem z dodatkiem serka mascarpone nabiorą aksamitnego i delikatnego smaku, a przy okazji zagęszczą zupę.

Desery z mascarpone są lżejsze niż z tradycyjnym kremem, stąd często w kuchni zastępuje się nim krem do tortów, czy wykończenie babeczek. Z mascarpone połączonego z bitą śmietaną przygotujesz tiramisu, możesz dodać taż mascarpone do ciasta marchewkowego, rozdzielając nim płaty ciasta. Mascarpone dodany do zmielonego twarogu sprawi, że sernik będzie bardziej puszysty, bez konieczności dodawania masła i wielu jaj. Choć sam serek mascarpone jest kaloryczny, jego neutralny śmietankowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw.