


Cytrynowo-ziołowa cukinia z rusztu sprawdzi się jako przekąska, ale również jako dodatek do dania głównego. Warzywa skropione są charakternym dressingiem. W jego skład wchodzą takie wyraziste składniki jak: chili, skórka i sok z cytryny oraz tymianek. Cukinie w takiej formie są proste do przygotowania, a do tego niezwykle smaczne.
Cukinię opłucz, osusz, przekrój na pół i ponacinaj nożem. Posmaruj oliwą z oliwek.
W pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, liście tymianku i płatki chili. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Cukinię ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
Upieczone warzywa przełóż na talerz i skrop obficie przygotowanym dressingiem.