Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili
![Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili](https://akademiasmaku.pl/storage/7244/conversions/cytrynowo-ziolowa-cukinia-z-grilla-z-dressingiem-z-chili-4412-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili
Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8327/conversions/OBn7j406gcJsKH-thumb.webp)
Cukinię opłucz, osusz, przekrój na pół i ponacinaj nożem. Posmaruj oliwą z oliwek.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8328/conversions/9DMw1FYW3ihoQz-thumb.webp)
W pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, liście tymianku i płatki chili. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8329/conversions/8nr2y2wquVyq8e-thumb.webp)
Cukinię ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8330/conversions/ysV39wS9ZosEnL-thumb.webp)
Upieczone warzywa przełóż na talerz i skrop obficie przygotowanym dressingiem.
Komentarze