Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili
Cytrynowo-ziołowa cukinia z grilla z dressingiem z chili
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię opłucz, osusz, przekrój na pół i ponacinaj nożem. Posmaruj oliwą z oliwek.
W pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, liście tymianku i płatki chili. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Cukinię ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.
Upieczone warzywa przełóż na talerz i skrop obficie przygotowanym dressingiem.
Komentarze