Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)

Skórka bułek jest dość twarda i chrupiąca, a zielony środek wprowadza niesamowity efekt. Teraz zimą jarmuż to można powiedzieć sezonowe warzywo.

Składniki

200 g Jarmuż
5 łyżka śmietana 18%
1 szt. czosnek
1 łyżeczka miód
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
150 g aktywny zakwas pszenno -żytni
500 g mąka pszenna typ 650
300 g woda letnia

Opis wykonania

Jarmuż podgotowujemy w osolonej wodzie, odsączamy i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy przeciśnięty czosnek, śmietankę, miód, sól i pieprz. Podsmażamy kilka minut, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i studzimy. Do misy wsypujemy mąkę (400g), dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 3-4 min. Ciasto powinno być elastyczne i lepiące, ale nie lejące. Gdy jest za gęste możemy dodać odrobinę wody. Dzielimy je na 2 części, jedną z nich przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy jarmuż i 100g mąki. Wyrabiamy przez 2-3 min. Przykrywamy i zostawiamy w na 3-4h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto na prostokąt o ok. 1-2cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 220st. Bułeczki skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 5 min., następnie zmniejszamy temp. do 180st. i dopiekamy przez 15-20 min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Zawiodłam trochę inaczej, ale jest bardzo dobre 😊