Czekoladowe ciasto z cukinii
9 porcje
50 min
Łatwe
! Ciasto jest bardzo wilgotne, a do tego mega czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej ;)
Składniki
2 szt. jajka
3/4 szklanka cukier
1/4 łyżeczka sól
1/4 szklanka przecier jabłkowy może być dżem
1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
1/2 szklanka kakao
1,5 łyżeczka soda oczyszczona
1/2 łyżeczka cynamon
2 szklanka cukinia starta i odciśnięta
gorzka czekolada kostki
Czekoladowe ciasto z cukinii
Czekoladowe ciasto z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. Blaszkę o wymiarach 20x20, wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mokre składniki: jajka, cukier, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsyp suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i dobrze wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre i mieszaj, aż do całkowitego ich połączenia. Następnie dodaj odciśniętą cukinię i posiekaną czekoladę. Gotową masę przełóż do foremki. Piecz około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta. Ciasto wyjmuj z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze