Czekoladowe ciasto z kokosową kaszą manną Marty Nwachuku
Opis wykonania
Warstwowe ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta zmysłów :)
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Wszystkie suche składniki (cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia) dokładnie wymieszaj w jednej misce.
- W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, olej).
- Składniki mokre przelej do suchych i wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwie równe części.
- Połowę ciasta wylej do blaszki, a drugą połowę odłóż na bok.
- Piecze przez 20 minut.
- W tym czasie przygotuj krem kokosowy.
- Wszystkie składniki wrzuć do rondelka i mieszając podgrzej na małym ogniu aż do momentu zagotowania.
- Gdy masa zgęstnieje, ściągnij ją z ognia.
- Z piekarnika wyciągnij ciasto i wylej na nie masę kokosową.
- Wyrównaj i zalej pozostałym ciastem.
- Pieczokoło 30 minut.
- Po ostygnięciu ciasta naszykuj polewę.
- Podgrzej śmietankę i gdy będzie lekko ciepła dodaj do niej czekoladę.
- Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.
- Każdy kawałek ciasta polej czekoladą, która spływając pokryje również boki.
- Jeżeli zbyt szybko zastygnie możesz pomóc sobie nożem delikatnie rozsmarowując czekoladę.