60 min P0DT1H0M0S P0DT1H0M0S Średnie dla 4 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Warstwowe ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta zmysłów :) Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Wszystkie suche składniki (cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia) dokładnie wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, olej). Składniki mokre przelej do suchych i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części. Połowę ciasta wylej do blaszki, a drugą połowę odłóż na bok. Piecze przez 20 minut. W tym czasie przygotuj krem kokosowy. Wszystkie składniki wrzuć do rondelka i mieszając podgrzej na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Gdy masa zgęstnieje, ściągnij ją z ognia. Z piekarnika wyciągnij ciasto i wylej na nie masę kokosową. Wyrównaj i zalej pozostałym ciastem. Pieczokoło 30 minut. Po ostygnięciu ciasta naszykuj polewę. Podgrzej śmietankę i gdy będzie lekko ciepła dodaj do niej czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Każdy kawałek ciasta polej czekoladą, która spływając pokryje również boki. Jeżeli zbyt szybko zastygnie możesz pomóc sobie nożem delikatnie rozsmarowując czekoladę.