Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czekoladowe ciasto z kokosową kaszą manną Marty Nwachuku

Czekoladowe ciasto z kokosową kaszą manną Marty Nwachuku
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Warstwowe ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta zmysłów :)

Składniki

Ciasto
1/2 szklanka Mleko
3/4 szklanka Cukier
2 szt. Jajko
1 łyżka Kakao
1 szklanka Mąka
2/3 szklanka Olej
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Krem kokosowy
4 łyżka Kasza manna
1 1/2 szklanka Wiórki kokosowe
2 szklanka Mleko
1 szklanka Cukier
Polewa czekoladowa
100 g Gorzka czekolada
100 ml Śmietanka 36%

Opis wykonania

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Wszystkie suche składniki (cukier, mąka, kakao, proszek do pieczenia) dokładnie wymieszaj w jednej misce.
  3. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, olej).
  4. Składniki mokre przelej do suchych i wymieszaj.
  5. Ciasto podziel na dwie równe części.
  6. Połowę ciasta wylej do blaszki, a drugą połowę odłóż na bok.
  7. Piecze przez 20 minut.
  8. W tym czasie przygotuj krem kokosowy.
  9. Wszystkie składniki wrzuć do rondelka i mieszając podgrzej na małym ogniu aż do momentu zagotowania.
  10. Gdy masa zgęstnieje, ściągnij ją z ognia.
  11. Z piekarnika wyciągnij ciasto i wylej na nie masę kokosową.
  12. Wyrównaj i zalej pozostałym ciastem.
  13. Pieczokoło 30 minut.
  14. Po ostygnięciu ciasta naszykuj polewę.
  15. Podgrzej śmietankę i gdy będzie lekko ciepła dodaj do niej czekoladę.
  16. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników.
  17. Każdy kawałek ciasta polej czekoladą, która spływając pokryje również boki.
  18. Jeżeli zbyt szybko zastygnie możesz pomóc sobie nożem delikatnie rozsmarowując czekoladę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych