Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, nazywane także brownie, pochodzi z Ameryki. Pierwszy przepis powstał w 1904 roku, a ciasto charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem. Deser przesycony jest czekoladą, a przepis składa się z...

Czytaj więcej
Ciasto czekoladowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ciasto czekoladowe, nazywane także brownie, pochodzi z Ameryki. Pierwszy przepis powstał w 1904 roku, a ciasto charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem. Deser przesycony jest czekoladą, a przepis składa się z połączenia ze sobą gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i mąki.

Rodzaje ciasta czekoladowego i sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe może być wykonane na wiele sposobów. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Smakosze sięgają także po przepis na ciasto czekoladowe z kremem, gdzie krem stanowi połowę wypełnienia ciasta. Po przygotowaniu i ostygnięciu ciasta, przekraja się je w poprzek, tworząc dwie warstwy, lub dwukrotnie – tworząc trzy warstwy. Następnie ciasto przekłada się kremem wykonanym z połączenia śmietanki kremówki, serka mascarpone, cukru pudru, żelatyny, szklanki gorącej wody i kremu czekoladowego.

Ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste można uzyskać poprzez przełożenie kremami, ale nie jest to konieczne. Wystarczy do ciasta dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Fit ciasto czekoladowe

Chętnie wybierany jest także przepis na fit ciasto czekoladowe, które składa się z produktów, które nie zawierają glutenu, laktozy i cukru. W skład fit ciasta z czekoladą wchodzą dojrzałe banany, mąka ryżowa, kakao, olej kokosowy, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Do przepisu można wykorzystać daktyle, rodzynki, żurawinę, wiórki kokosowe lub orzeszki, w zależności od upodobania. Ciasto może być również przełożone fit kremem, ale chętniej spożywane jest w wersji klasycznej, bez dodatków.

Istnieje wiele przepisów na brownie, wszystkie łączy obecność czekolady lub intensywnego w smaku kakao. To pomysł na deser, który zawsze się sprawdza!