Daktylowe trufle z migdałami
6 porcje
20 min
Łatwe
Fit słodycze? Proszę bardzo! Słodziutkie trufle z daktyli i płatków migdałowych obtoczone gorzkim kakao przygotujemy w dosłownie kilka minut.
Składniki
200 g daktyle
150 g płatki migdałów
2 łyżka kakao
1 łyżka opcjonalnie miód
Daktylowe trufle z migdałami
Daktylowe trufle z migdałami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na godzinę, odsączamy na sitku (nie odciskamy).
Płatki migdałów mielimy w blenderze razem z namoczonymi daktylami i kakao aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Ewentualnie dodajemy łyżeczkę miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco słodkie.
Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao.
Zostawiamy w lodówce do schłodzenia ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)
Komentarze