Klopsiki warzywne z kaszą bulgur w sosie pomidorowym
4 porcje
Średnie
Klopsiki są pyszne, bardzo sycące (kasza, soczewica i ciecierzyca robią swoje!), a ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu problemu.
Składniki
120 g kasza bulgur
ciecierzyca
1/2 szklanka czerwona soczewica
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
1/2 szt. seler korzeniowy
czosnek
1 szt. jajko
1/2 szklanka bułka tarta
3 łyżka sos sojowy
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka olej sezamowy
300 g pomidory
1 łyżka oliwa
1/2 łyżeczka bazylia
1 łyżka miód
sól i pieprz
1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, szczypta kminu rzymskiego, szczypta lubczyku, szczypta rozmarynu
Klopsiki warzywne z kaszą bulgur w sosie pomidorowym
Klopsiki warzywne z kaszą bulgur w sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie i przepłukać. Z powrotem przełożyć ją do garnka i zalać zimną wodą (wody powinno być 1,5 razy więcej niż kaszy). Dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Ewentualny nadmiar wody odcedzić. Ostudzić.
W międzyczasie przepłukać soczewicę i wrzucić ją do gorącej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
Marchew i seler zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (2 łyżki) i podsmażyć na nim najpierw cebulkę, następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, na końcu - starte warzywa. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, kurkumą i pieprzem. Podsmażać, mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 5-8 minut).
Ciecierzycę wysypać na durszlak i przelać wodą, odcedzić. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem razem z olejem sezamowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), ostudzoną kaszę i soczewicę. Zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy i podduszone warzywa. Wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodając więcej przypraw. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i wymieszać całość rękami na jednolitą masę.
Z masy formować kulki wielkości piłeczki ping pongowej. Ułożyć je na talerzu i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i chwilę podsmażać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do czosnku i dusić przez około 15 minut, aż się rozpadną. Pod koniec dodać miód i bazylię oraz sól i pieprz. Dusić jeszcze przez około 5 minut.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pulpeciki, aż lekko się zrumienią. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy a na nim ułożyć pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut, aż lekko się przypieką i zezłocą.
Komentarze