Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Klopsiki warzywne z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Klopsiki warzywne z kaszą bulgur w sosie pomidorowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klopsiki są pyszne, bardzo sycące (kasza, soczewica i ciecierzyca robią swoje!), a ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu problemu.

Składniki

120 g kasza bulgur
ciecierzyca
1/2 szklanka czerwona soczewica
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
1/2 szt. seler korzeniowy
czosnek
1 szt. jajko
1/2 szklanka bułka tarta
3 łyżka sos sojowy
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka olej sezamowy
300 g pomidory
1 łyżka oliwa
1/2 łyżeczka bazylia
1 łyżka miód
sól i pieprz
1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, szczypta kminu rzymskiego, szczypta lubczyku, szczypta rozmarynu

Opis wykonania

Kaszę zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie i przepłukać. Z powrotem przełożyć ją do garnka i zalać zimną wodą (wody powinno być 1,5 razy więcej niż kaszy). Dodać szczyptę soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Ewentualny nadmiar wody odcedzić. Ostudzić. W międzyczasie przepłukać soczewicę i wrzucić ją do gorącej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Marchew i seler zetrzeć na tarce. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (2 łyżki) i podsmażyć na nim najpierw cebulkę, następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, na końcu - starte warzywa. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, kurkumą i pieprzem. Podsmażać, mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 5-8 minut). Ciecierzycę wysypać na durszlak i przelać wodą, odcedzić. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem razem z olejem sezamowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), ostudzoną kaszę i soczewicę. Zmiksować na gładką masę, dodać przyprawy i podduszone warzywa. Wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodając więcej przypraw. Wsypać bułkę tartą, wbić jajko i wymieszać całość rękami na jednolitą masę. Z masy formować kulki wielkości piłeczki ping pongowej. Ułożyć je na talerzu i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i chwilę podsmażać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do czosnku i dusić przez około 15 minut, aż się rozpadną. Pod koniec dodać miód i bazylię oraz sól i pieprz. Dusić jeszcze przez około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pulpeciki, aż lekko się zrumienią. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy a na nim ułożyć pulpety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut, aż lekko się przypieką i zezłocą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawy przepis. Kotleciki smaczne i sycące