Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Deser Fit z zielonego groszku z miętowo - kwiatową galaretką

Deser Fit z zielonego groszku z miętowo - kwiatową galaretką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Torcik z zielonego groszku i mleka kokosowego z dodatkiem mięty i limonki z miętową galaretką z jadalnymi kwiatami (bratkami i stokrotkami)

Składniki

200 g mrożony groszek
150 ml mleko kokosowe
2 garść świeża mięta
3 szt. bratki
3 szt. stokrotki
1 szt. limonka
3 łyżeczka erytrol
250 ml woda
5 łyżeczka żelatyna

Opis wykonania

Groszek gotujemy na parze, przelewamy zimną wodą, miksujemy ze 100 ml mleka kokosowego, 1 garścią listków mięty, erytrolem i sokiem z jednej limonki. 50 ml mleka kokosowego i 50 ml wody doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i w gorącym płynie rozpuszczamy 2 i pół łyżeczki żelatyny. Mieszamy dokładnie z masą groszkową. Wylewamy do niewielkiej okrągłej formy i odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia. Z pozostałej mięty odkładamy kilka listków, a resztę zalewamy 200 ml wrzątku, zaparzamy pod przykryciem 5 minut, przecedzamy i w gorącym naparze rozpuszczamy 2 i pół łyżeczki żelatyn, studzimy. Gdy pianka z groszku zgęstnieje układamy na niej liski mięty i jadalne kwiaty i zalewamy przestudzoną miętową galaretkę (żeby ładnie wyglądało proponuję zrobić to na 2 razy). Kiedy galaretka stężeje deser jest gotowy do podania :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych