Deser Fit z zielonego groszku z miętowo - kwiatową galaretką
4 porcje
60 min
Łatwe
Torcik z zielonego groszku i mleka kokosowego z dodatkiem mięty i limonki z miętową galaretką z jadalnymi kwiatami (bratkami i stokrotkami)
Składniki
200 g mrożony groszek
150 ml mleko kokosowe
2 garść świeża mięta
3 szt. bratki
3 szt. stokrotki
1 szt. limonka
3 łyżeczka erytrol
250 ml woda
5 łyżeczka żelatyna
Deser Fit z zielonego groszku z miętowo - kwiatową galaretką
Deser Fit z zielonego groszku z miętowo - kwiatową galaretką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Groszek gotujemy na parze, przelewamy zimną wodą, miksujemy ze 100 ml mleka kokosowego, 1 garścią listków mięty, erytrolem i sokiem z jednej limonki. 50 ml mleka kokosowego i 50 ml wody doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i w gorącym płynie rozpuszczamy 2 i pół łyżeczki żelatyny. Mieszamy dokładnie z masą groszkową. Wylewamy do niewielkiej okrągłej formy i odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia. Z pozostałej mięty odkładamy kilka listków, a resztę zalewamy 200 ml wrzątku, zaparzamy pod przykryciem 5 minut, przecedzamy i w gorącym naparze rozpuszczamy 2 i pół łyżeczki żelatyn, studzimy. Gdy pianka z groszku zgęstnieje układamy na niej liski mięty i jadalne kwiaty i zalewamy przestudzoną miętową galaretkę (żeby ładnie wyglądało proponuję zrobić to na 2 razy). Kiedy galaretka stężeje deser jest gotowy do podania :)
Komentarze