Domowa nutella ze śliwek
2 porcje
240 min
Łatwe
Domowa nutella ze śliwek węgierek – przepyszny, gęsty krem o wyjątkowym smaku. Idealna do smarowania np. kanapek i dodawania do deserów.
Składniki
1 kg - śliwek węgierek
50 g - cukru
50 g - kakao w proszku
90 g - gorzkiej czekolady
Domowa nutella ze śliwek
Domowa nutella ze śliwek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na kawałki.
Śliwki przełóż do rondla z grubym dnem, zasyp cukrem, gotuj przez 3–4 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po ugotowaniu śliwki zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodaj kakao i kawałki czekolady. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, często mieszając do połączenia składników.
Przełóż do słoików, podawaj z pieczywem, naleśnikami lub placuszkami.
Komentarze