Domowa nutella ze śliwek
![Domowa nutella ze śliwek](https://akademiasmaku.pl/storage/20895/conversions/Domowa-nutella-ze-śliwek_tyt-single.webp)
2 porcje
240 min
Łatwe
Domowa nutella ze śliwek węgierek – przepyszny, gęsty krem o wyjątkowym smaku. Idealna do smarowania np. kanapek i dodawania do deserów.
Składniki
1 kg - śliwek węgierek
50 g - cukru
50 g - kakao w proszku
90 g - gorzkiej czekolady
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
716 kcal
Tłuszcz
25.4 g
Węglowodany
102 g
Błonnik
11.9 g
Białko
9.4 g
Sól
0.1 g
Domowa nutella ze śliwek
Domowa nutella ze śliwek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/20896/conversions/Domowa-nutella-ze-śliwek_1-thumb.webp)
Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na kawałki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/20897/conversions/Domowa-nutella-ze-śliwek_2-thumb.webp)
Śliwki przełóż do rondla z grubym dnem, zasyp cukrem, gotuj przez 3–4 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/20898/conversions/Domowa-nutella-ze-śliwek_3-thumb.webp)
Po ugotowaniu śliwki zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodaj kakao i kawałki czekolady. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, często mieszając do połączenia składników.
Przełóż do słoików, podawaj z pieczywem, naleśnikami lub placuszkami.
Komentarze