Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe


Domowa nutella ze śliwek węgierek – przepyszny, gęsty krem o wyjątkowym smaku. Idealna do smarowania np. kanapek i dodawania do deserów.

Składniki

1 kg - śliwek węgierek
50 g - cukru
50 g - kakao w proszku
90 g - gorzkiej czekolady

Opis wykonania

Krok 1

Umyte i osuszone śliwki przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na kawałki.

Krok 2

Śliwki przełóż do rondla z grubym dnem, zasyp cukrem, gotuj przez 3–4 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Po ugotowaniu śliwki zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodaj kakao i kawałki czekolady. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, często mieszając do połączenia składników.

Przełóż do słoików, podawaj z pieczywem, naleśnikami lub placuszkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych