Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Solony karmel jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Karmel z łatwością zrobisz w domu.

Składniki

50 g cukru
80 ml wody
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
1//2 łyżeczki zmielonej soli morskiej, gruboziarnistej

Opis wykonania

Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej do momentu, aż zacznie nabierać brązowego koloru.

Wlej wodę i mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści.

Dodaj śmietankę i gotuj na małej mocy palnika 2–3 minuty.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na koniec dodaj masło i sól. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. `

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Moje dzieci uwielbiają :)

Powiązane przepisy