Domowy słony karmel
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Solony karmel jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Karmel z łatwością zrobisz w domu.
Składniki
50 g cukru
80 ml wody
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
1//2 łyżeczki zmielonej soli morskiej, gruboziarnistej
Domowy słony karmel
Domowy słony karmel
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej do momentu, aż zacznie nabierać brązowego koloru.
Wlej wodę i mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści.
Dodaj śmietankę i gotuj na małej mocy palnika 2–3 minuty.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Na koniec dodaj masło i sól. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. `
Komentarze