Domowy słony karmel
![Domowy słony karmel](https://akademiasmaku.pl/storage/7345/conversions/domowy-slony-karmel-4513-single.webp)
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Solony karmel jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować. Karmel z łatwością zrobisz w domu.
Składniki
50 g cukru
80 ml wody
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
1//2 łyżeczki zmielonej soli morskiej, gruboziarnistej
Domowy słony karmel
Domowy słony karmel
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8720/conversions/VmvyN1nbz5YltJ-thumb.webp)
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy płyty grzewczej do momentu, aż zacznie nabierać brązowego koloru.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8721/conversions/DmULFen72jnf4L-thumb.webp)
Wlej wodę i mieszaj energicznie, aż cukier się rozpuści.
Dodaj śmietankę i gotuj na małej mocy palnika 2–3 minuty.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8722/conversions/97pV6a17Xqw4kV-thumb.webp)
Na koniec dodaj masło i sól. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. `
Komentarze