Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

1320 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Domowy syrop z mięty to naturalny sposób na orzeźwienie i zdrowy dodatek do napojów czy deserów. Intensywnie miętowy smak i aromat sprawdzą się zarówno latem, jak i zimą, wzbogacając herbaty czy lemoniady.

Składniki

1 kg - cukru
1 l - wody
1 pęczek - mięty (świeżej)
- sok z cytryny

Opis wykonania

Krok 1

Miętę opłucz i osusz. W garnku zagotuj wodę. Odstaw i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Krok 2

Dodaj sok z cytryny i gałązki mięty. Pozostaw pod przykryciem na ok. 20 godzin. Po czym czasie całość syropu postaw na płycie grzewczej. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 60 minut. Wyjmij gałązki mięty

Krok 3

Gorący syrop nalewaj do butelek przez sitko, na którym zostaną reszki mięty.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.  



Bosh Logo
Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy