Domowy syrop z mięty

2 porcje
1320 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Domowy syrop z mięty to naturalny sposób na orzeźwienie i zdrowy dodatek do napojów czy deserów. Intensywnie miętowy smak i aromat sprawdzą się zarówno latem, jak i zimą, wzbogacając herbaty czy lemoniady.
Składniki
1 kg - cukru
1 l - wody
1 pęczek - mięty (świeżej)
- sok z cytryny
Domowy syrop z mięty
Domowy syrop z mięty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Miętę opłucz i osusz. W garnku zagotuj wodę. Odstaw i dodaj cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Dodaj sok z cytryny i gałązki mięty. Pozostaw pod przykryciem na ok. 20 godzin. Po czym czasie całość syropu postaw na płycie grzewczej. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 60 minut. Wyjmij gałązki mięty

Gorący syrop nalewaj do butelek przez sitko, na którym zostaną reszki mięty.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Komentarze