Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dorada pieczona w piekarniku z chipsami z warzyw

Dorada pieczona w piekarniku z chipsami z warzyw
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

300 g fileta z dorady
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szt. cytryny
kilka łodyga rozmarynu
do smaku sól
chipsy warzywne:
1 szt. średni ziemniak
1 szt. mały batat
1 szt. mały burak
1 szt. marchew
1 łyżka oliwy
1 łodyga rozmarynu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
456.5 kcal
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
34.2 g
Błonnik
33.9 g
Białko
8.3 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Krok 1

Cytrynę pokrój w cienkie plastry. Filety dorady umyj i osusz, posyp solą, polej oliwą. Ułóż na papierze do pieczenia, połóż plastry cytryny i gałązki rozmarynu.

Krok 2

Piecz w piekarniku z użyciem funkcji SteamPlus, temperatura 120 stopni, przez 6–8 minut, do momentu upieczenia.

Warzywa wyszoruj szczotką, osusz. Kawałki rozmarynu drobno posiekaj. Jeśli masz mandolinę, zetrzyj warzywa na cienkie plastry, jeśli używasz noża, spróbuj pokroić warzywa w bardzo cienkie plastry.

Plastry buraka przełóż do oddzielnej miski, polej oliwą, posyp solą, dodaj odrobinę posiekanego rozmarynu, wymieszaj. Pozostałe warzywa przełóż do drugiej miski, polej oliwą, posyp solą, dodaj odrobinę posiekanego rozmarynu i wymieszaj.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Tak przygotowane warzywa rozłóż na blaszce przeznaczonej do pieczenia Air Fry. Piecz z użyciem funkcji Air Fry czas 15–20 minut w temperaturze 180–200 stopni (do grubszych chipsów ustaw temperaturę 200 stopni).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych