Smalec z białej fasoli wege
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Ten rodzaj smalcu dla jarosza ucieszy podniebienie nie tylko tych co nie jedzą mięsa, ale każdego kto go spróbuje, nie różni się smakiem od oryginału
Składniki
400 g biała fasola
1 szt. cebula
1 szt. jabłko
1 łyżka majeranek
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. jałowiec
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
6 łyżka oliwa
Smalec z białej fasoli
Smalec z białej fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę przecieramy przez sitko lub miksujemy. Cebulę kroimy w kostkę solimy i smażymy na oleju z dodatkiem liścia laurowego ziela i jałowca. Gdy cebulka zacznie nam się rumienić wyjmujemy przyprawy i dodajemy starte na tarce jabłko i dosypujemy majeranek wszystko razem dusimy około 10 minut. Studzimy. Wszystkie zimne składniki razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze