Dorada z grilla
![Dorada z grilla](https://akademiasmaku.pl/storage/7729/conversions/dorada-z-grilla-4904-single.webp)
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Grillowana ryba to prawdziwy rarytas! Jej mięso jest niesamowicie miękkie i - dzięki odpowiednim przyprawom - niezwykle aromatyczne! Oto mistrzowski przepis na doradę z grilla.
Składniki
2 dorady (każda po 800 g)
50 ml oliwy z oliwek
100 g masła
½ pęczka estragonu
30 g czosnku niedźwiedziego
4 ząbki czosnku
70 ml białego wina
sól
grubo mielony pieprz
Dorada z grilla
Dorada z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9593/conversions/E7fUq6I10Ag34E-thumb.webp)
Ząbki czosnku rozcieramy z odrobiną soli oraz pieprzem i wyrabiamy z masłem na gładką masę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9594/conversions/V4DKuFwdkjl1pA-thumb.webp)
Rybę myjemy, oczyszczamy i nacieramy odrobiną oliwy z solą.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9595/conversions/JG8QN5YIxgkRq1-thumb.webp)
Na grillu wykładamy folię aluminiową (podwójnie złożoną) .
Kładziemy na niej rybę i grillujemy po 6 minut z każdej strony.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9596/conversions/4rWYJ79sGTr58y-thumb.webp)
Gdy ryba będzie już miękka, robimy z folii łódeczkę, dodajemy wino oraz masło.
Zawijamy szczelnie rybę i zostawiamy ją na grillu jeszcze 10 minut, na małym żarze.
Podajemy zaraz po upieczeniu z zieloną sałatą z oliwą i cytryną.
Komentarze