Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Grillowana ryba to prawdziwy rarytas! Jej mięso jest niesamowicie miękkie i - dzięki odpowiednim przyprawom - niezwykle aromatyczne! Oto mistrzowski przepis na doradę z grilla.

Składniki

2 dorady (każda po 800 g)
50 ml oliwy z oliwek
100 g masła
½ pęczka estragonu
30 g czosnku niedźwiedziego
4 ząbki czosnku
70 ml białego wina
sól
grubo mielony pieprz

Opis wykonania

1

Ząbki czosnku rozcieramy z odrobiną soli oraz pieprzem i wyrabiamy z masłem na gładką masę.

2

Rybę myjemy, oczyszczamy i nacieramy odrobiną oliwy z solą.

3

Na grillu wykładamy folię aluminiową (podwójnie złożoną)  .
Kładziemy na niej rybę i grillujemy po 6 minut z każdej strony.

4

Gdy ryba będzie już miękka, robimy z folii łódeczkę, dodajemy wino oraz masło.
Zawijamy szczelnie rybę i zostawiamy ją na grillu jeszcze 10 minut, na małym żarze.
Podajemy zaraz po upieczeniu z zieloną sałatą z oliwą i cytryną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Lepsza niż z nadmorskiej budki ;)
Radosław
Przepis przetestowany na doradzie z Madery. Super ryba z małą iloscia ości. Polecam