Dorada z grilla

2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 4)
Grillowana ryba to prawdziwy rarytas! Jej mięso jest niesamowicie miękkie i - dzięki odpowiednim przyprawom - niezwykle aromatyczne! Oto mistrzowski przepis na doradę z grilla.
Składniki
2 dorady (każda po 800 g)
50 ml oliwy z oliwek
100 g masła
½ pęczka estragonu
30 g czosnku niedźwiedziego
4 ząbki czosnku
70 ml białego wina
sól
grubo mielony pieprz
Dorada z grilla
Dorada z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Ząbki czosnku rozcieramy z odrobiną soli oraz pieprzem i wyrabiamy z masłem na gładką masę.

Rybę myjemy, oczyszczamy i nacieramy odrobiną oliwy z solą.

Na grillu wykładamy folię aluminiową (podwójnie złożoną) .
Kładziemy na niej rybę i grillujemy po 6 minut z każdej strony.

Gdy ryba będzie już miękka, robimy z folii łódeczkę, dodajemy wino oraz masło.
Zawijamy szczelnie rybę i zostawiamy ją na grillu jeszcze 10 minut, na małym żarze.
Podajemy zaraz po upieczeniu z zieloną sałatą z oliwą i cytryną.
Komentarze