Faszerowane pieczarki
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oczyścić pieczarki, wyciąć nóżki i ewentualnie usunąć blaszki. Umyć pieczarki i skropić kapelusze sokiem z cytryny. Obrać cebulę. Cebulę, nóżki pieczarek i szynkę pociąć w drobną kostkę. Włożyć wraz z masłem do jednego naczynia. Nałożyć pokrywę i dusić na ruszcie na poziomie 1 w podany sposób. Wmieszać ser i dodać siekaną natkę pietruszki. Doprawić śmietaną i dodać pieprz do smaku. Napełnić kapelusze pieczarek masą serową. Nasmarować tłuszczem płaską formę sufletową i ułożyć na niej kapelusze pieczarek. Ustawić formę na ruszcie i zapiec w podany sposób. Sposób nastawiania: Podduszenie: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minuty. Zapiekanie: grill o dużej powierzchni, mocno oraz mikrofalówka 360 W, 10-15 minut. Wariant: zamiast sera Gorgonzola można użyć sera świeżego.
Komentarze