Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczarki faszerowane masą serową z szynką.

Składniki

dużych pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
cebula
50 g surowej szynki
10 g masła
100 g sera Gorgonzola
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka kwaśnej śmietany
pieprz

Opis wykonania

Oczyścić pieczarki, wyciąć nóżki i ewentualnie usunąć blaszki. Umyć pieczarki i skropić kapelusze sokiem z cytryny. Obrać cebulę. Cebulę, nóżki pieczarek i szynkę pociąć w drobną kostkę. Włożyć wraz z masłem do jednego naczynia. Nałożyć pokrywę i dusić na ruszcie na poziomie 1 w podany sposób. Wmieszać ser i dodać siekaną natkę pietruszki. Doprawić śmietaną i dodać pieprz do smaku. Napełnić kapelusze pieczarek masą serową. Nasmarować tłuszczem płaską formę sufletową i ułożyć na niej kapelusze pieczarek. Ustawić formę na ruszcie i zapiec w podany sposób. Sposób nastawiania: Podduszenie: mikrofalówka 600 W, ok. 3 minuty. Zapiekanie: grill o dużej powierzchni, mocno oraz mikrofalówka 360 W, 10-15 minut. Wariant: zamiast sera Gorgonzola można użyć sera świeżego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych