Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Takie mięciutkie, puszyste, z chrupiącą skórką! Smakują pysznie zarówno z wędliną, jak i na słodko z dżemem i serkiem.

Składniki

1 szklanka mąka typ 650
3 g drożdże świeże
ciasto właściwe:
300 g mąka
1 łyżka mąka ziemniaczana
80 ml mleko
80 ml woda
5 g drożdże świeże
1 łyżeczka miód
0,5 łyżeczka sól
2 łyżka olej
1 łyżka mak

Opis wykonania

Dzień 1: ciasto przefermentowane. Drożdże rozpuścić w 0,5szkl wody, wsypać mąkę, wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto (klejące). Miskę przykryć folią, odstawić na 1h w temp. pokojowej, wstawić na min. 12h do lodówki. Dzień 2, wieczorem: ciasto przefermentowane wyjąć z lodówki i zostawić na godzinę, żeby się ociepliło. Mąkę przesiać z solą. Miód i drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem, wlać do przefermentowanego ciasta, dodać przesianą mąkę z solą i mąkę ziemniaczaną, wyrobić miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, należy dolać nieco wody, jeśli zbyt się klei - dosypać odrobinę mąki. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dzień 3, rano: Miskę z ciastem wyjąć z lodówki, zostawić na godzinę, żeby ciasto się ociepliło. Następnie podzielić na 8 części. Z każdego kawałka ciasta formować wałek o długości ok 30cm, zaplatać kajzerki, wierzch posypać makiem. Kajzerki ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut). Nagrzać piekarnik do 220stC. wstawić bułki, spryskać piekarnik wodą, piec ok 12 minut. Upieczone kajzerki studzić na kratce

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Wyszły na prawdę bardzo smaczne, ale przepis jest trochę zbyt czasochłonny
Ewusia1222
U nas z makiem albo sezamem :) Polecam!
Lalaxo
do porannej jajecznicy bajka!
bsylvia
Bardzo dobre kajzerki - polecam!
Lalaxo
Mniam, śliczne i pyszne :] lepsze od sklepowych