Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z dorsza na piątkowy obiad idealny dla studenta chcącego zdrowo się odżywiać i raz w tygodniu postawić na coś innego niż mięso :)

Składniki

160 g Filet z dorsza
1 garść Migdały prażone (solone)
1 szt. Czosnek (ząbek)
80 g Kasza jęczmienna (można użyć innej)
1 szt. pół buraka
1 szklanka Bulion warzywny (opcjonalnie)
2 szt. Marchew
0,5 szt. seler
1 łyżeczka ocet jabłkowy
1 łyżeczka majonez (domowy)
sól, pieprz, zioła

Opis wykonania

Dorsza wkładamy w folie aluminiową, doprawiamy pieprzem, kroimy na niego czosnek i posypujemy zmielonymi migadałami (można dać też orzechy włoskie itp). Pieczemy około 15 minut 170 stopni (zależnie od grubości ryby. Kaszę gotujemy w bulionie. Gdy już będzie prawie gotowa i wciągnie trochę bulionu, dodajemy pokrojonego (kosteczka) wcześniej ugotowanego buraka i mieszamy. Konsystencja powinna być normalna jak zwykłej kaszy. Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem, ziołami. Marchew ścieramy na tarce podobnie czynimy z selerem. polewamy odrobiną octu, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez (wcześniej zrobiony).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych