Dorsz na buraczanej kaszy
1 porcje
25 min
Łatwe
Filet z dorsza na piątkowy obiad idealny dla studenta chcącego zdrowo się odżywiać i raz w tygodniu postawić na coś innego niż mięso :)
Składniki
160 g Filet z dorsza
1 garść Migdały prażone (solone)
1 szt. Czosnek (ząbek)
80 g Kasza jęczmienna (można użyć innej)
1 szt. pół buraka
1 szklanka Bulion warzywny (opcjonalnie)
2 szt. Marchew
0,5 szt. seler
1 łyżeczka ocet jabłkowy
1 łyżeczka majonez (domowy)
sól, pieprz, zioła
Dorsz na buraczanej kaszy
Dorsz na buraczanej kaszy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dorsza wkładamy w folie aluminiową, doprawiamy pieprzem, kroimy na niego czosnek i posypujemy zmielonymi migadałami (można dać też orzechy włoskie itp). Pieczemy około 15 minut 170 stopni (zależnie od grubości ryby.
Kaszę gotujemy w bulionie. Gdy już będzie prawie gotowa i wciągnie trochę bulionu, dodajemy pokrojonego (kosteczka) wcześniej ugotowanego buraka i mieszamy. Konsystencja powinna być normalna jak zwykłej kaszy. Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem, ziołami.
Marchew ścieramy na tarce podobnie czynimy z selerem. polewamy odrobiną octu, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez (wcześniej zrobiony).
Komentarze