


Niezwykle ciekawa w smaku sałatka z pełnoziarnistym makaronem, rzeżuchą i bogatym w substancje odżywcze drapieżcą - tuńczykiem.
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku. 2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. 3. Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki. 4. Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski. Wrzucamy tuńczyka wraz z 3-4 łyżkami oleju, dodajemy łyżkę oleju z pestek dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, po czym dodajemy połowę ilości twarogu oraz rzeżuchy i ponownie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na półmisek/talerze, a na koniec, całość posypujemy pozostałym twarogiem i rzeżuchą.