DRAPIEŻNA RZEŻUCHA
2 porcje
15 min
Łatwe
Niezwykle ciekawa w smaku sałatka z pełnoziarnistym makaronem, rzeżuchą i bogatym w substancje odżywcze drapieżcą - tuńczykiem.
Składniki
180 g Makaron pełnoziarnisty (suchy)
170 g Tuńczyk w oleju
150 g Twaróg sypki
15 szt. Czarne oliwki
2 garść Kiełki rzeżuchy
1/3 szklanka Pestki dyni
3-4 łyżka Olej z puszki tuńczyka
1 łyżka Olej z pestek dyni
1 szczypta Sól himalajska
2 szczypta Pieprz ziarnisty
DRAPIEŻNA RZEŻUCHA
DRAPIEŻNA RZEŻUCHA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
3. Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.
4. Kiedy makaron przeschnie przekładamy go do szerokiej miski. Wrzucamy tuńczyka wraz z 3-4 łyżkami oleju, dodajemy łyżkę oleju z pestek dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, po czym dodajemy połowę ilości twarogu oraz rzeżuchy i ponownie mieszamy. Zawartość miski przekładamy na półmisek/talerze, a na koniec, całość posypujemy pozostałym twarogiem i rzeżuchą.
Komentarze