Fasolowe brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru)
9 porcje
60 min
Łatwe
Nie jest typowym ciastem na białkach, które wychodzi mocno puszyste i trochę suche. Przypomina brownie :)
Składniki
6 szt. białka jaj
45 g ksylitol
45 g erytrol
0,5 łyżeczka ekstrakt ze stewii w pudrze
100 g mąka orkiszowa razowa
50 g mąka z amarantusa
64 g budyń śmietankowy bez cukru, opakowanie
1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
75 g olej rzepakowy lub oliwa
3 łyżka siekane orzechy arachidowe
1 łyżka karob
1 łyżka domowy ekstrakt waniliowy
150 g mleko
Fasolowe brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru)
Fasolowe brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Komentarze