Mogą być interesującą przystawką, przekąską lub dodatkiem do dania obiadowego.
Kwiaty mają bardziej intensywny smak niż warzywo, dlatego nie potrzebują zbyt wielu dodatków.
Opis przygotowania:
- Dymkę, natkę i pomidory drobno posiekaj. Wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku.
- Kwiaty delikatnie opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrożnie rozchyl płatki i przy pomocy łyżeczki faszeruj kwiaty. Końcówkę lekko zwiń, aby zamknąć kwiat.
- Faszerowane kwiaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
TIP
- Serek fromage możesz zastąpić ricottą, fetą lub serkiem ziarnistym.
- Do farszu możesz dodać tarty parmezan lub cheddar.
- Kwiaty można usmażyć w cieście naleśnikowym, będą bardziej chrupiące.