Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mogą być interesującą przystawką, przekąską lub dodatkiem do dania obiadowego.

Składniki

10 kwiatów cukinii
3-4 suszone pomidory
3-4 łyżki serka fromage lub kanapkowego
1 łyżka tartej mozzarelli
1 dymka
1 łyżeczka wędzonej papryki
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Kwiaty mają bardziej intensywny smak niż warzywo, dlatego nie potrzebują zbyt wielu dodatków.

Opis przygotowania:

  1. Dymkę, natkę i pomidory drobno posiekaj. Wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku.
  2. Kwiaty delikatnie opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrożnie rozchyl płatki i przy pomocy łyżeczki faszeruj kwiaty. Końcówkę lekko zwiń, aby zamknąć kwiat.
  3. Faszerowane kwiaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

TIP

  • Serek fromage możesz zastąpić ricottą, fetą lub serkiem ziarnistym.
  • Do farszu możesz dodać tarty parmezan lub cheddar.
  • Kwiaty można usmażyć w cieście naleśnikowym, będą bardziej chrupiące.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Uwielbiam to danie. Zawsze jak mam okazje kupić kwiaty cukinii to przygotowuje je w ten sposób