Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowane warzywa to pomysł na zdrowy obiad oraz kreatywne kulinarne wyzwanie. Zazwyczaj jednak pojawia się pytanie, czym faszerować warzywa, by stworzyć udaną kompozycję smaków. To oczywiście zależy od tego,...

Czytaj więcej
Faszerowana cukinia
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Faszerowane warzywa to pomysł na zdrowy obiad oraz kreatywne kulinarne wyzwanie. Zazwyczaj jednak pojawia się pytanie, czym faszerować warzywa, by stworzyć udaną kompozycję smaków. To oczywiście zależy od tego, co konkretnie chcemy nafaszerować – dziś zajmiemy się cukinią.

Jak zrobić farsz do cukinii

Najpopularniejsza jest cukinia faszerowana mięsem mielonym, przesmażonym wcześniej z cebulą na rozgrzanej patelni. Cukinię należy przekroić w dłuż na pół i wydrążyć środek, a następnie wyłożyć przygotowanym mięsem i włożyć do rozgrzanego do 180 °C na około 30 min. Warto wyłożyć ser na wierzch cukinii 5 minut przed końcem pieczenia, by lekko się rozpuścił. Doskonale nada się do tego tarta mozzarella lub gouda.

Farsz do cukinii można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa wystarczy wykorzystać kaszę, na przykład jaglaną lub perłową. Ugotowaną kaszę warto wymieszać na patelni z podsmażonymi warzywami – marchewką, pomidorami z puszki, cebulą i czosnkiem. Można także sporządzić farsz z samych warzyw. Taką mieszanką należy nadziewać cukinię dokładnie tak jak mięsem. Wierzch posypać serem i zapiekać w piekarniku.

Co ciekawe, farsz do cukinii można przygotować również z ryżu z warzywami, lecz nie tylko. Jako nadzienie sprawdzą się również soczewica, ciecierzyca czy drobno pokrojone pieczarki. Możliwości jest tyle, na ile pozwoli nam nasza kulinarna kreatywność.