Faszerowana cukinia
Faszerowane warzywa to pomysł na zdrowy obiad oraz kreatywne kulinarne wyzwanie. Zazwyczaj jednak pojawia się pytanie, czym faszerować warzywa, by stworzyć udaną kompozycję smaków. To oczywiście zależy od tego,...
Czytaj więcej
Faszerowane warzywa to pomysł na zdrowy obiad oraz kreatywne kulinarne wyzwanie. Zazwyczaj jednak pojawia się pytanie, czym faszerować warzywa, by stworzyć udaną kompozycję smaków. To oczywiście zależy od tego, co konkretnie chcemy nafaszerować – dziś zajmiemy się cukinią.
Jak zrobić farsz do cukinii
Najpopularniejsza jest cukinia faszerowana mięsem mielonym, przesmażonym wcześniej z cebulą na rozgrzanej patelni. Cukinię należy przekroić w dłuż na pół i wydrążyć środek, a następnie wyłożyć przygotowanym mięsem i włożyć do rozgrzanego do 180 °C na około 30 min. Warto wyłożyć ser na wierzch cukinii 5 minut przed końcem pieczenia, by lekko się rozpuścił. Doskonale nada się do tego tarta mozzarella lub gouda.
Farsz do cukinii można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa wystarczy wykorzystać kaszę, na przykład jaglaną lub perłową. Ugotowaną kaszę warto wymieszać na patelni z podsmażonymi warzywami – marchewką, pomidorami z puszki, cebulą i czosnkiem. Można także sporządzić farsz z samych warzyw. Taką mieszanką należy nadziewać cukinię dokładnie tak jak mięsem. Wierzch posypać serem i zapiekać w piekarniku.
Co ciekawe, farsz do cukinii można przygotować również z ryżu z warzywami, lecz nie tylko. Jako nadzienie sprawdzą się również soczewica, ciecierzyca czy drobno pokrojone pieczarki. Możliwości jest tyle, na ile pozwoli nam nasza kulinarna kreatywność.